William C. Dement

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


William C. Dement
Emri William C. Dement
Lindja 1928
Vendlindja Uashington D.C.
Era Shekulli XX
Rajoni Psikologë Amerikan


William C. Dement (shqipërimi: Uilliam C. Dement; u lind më 1928Wenatchee, të shtetit të Uashingtonit kërkues shkencor amerikan për gjumin.

Ai vendosi të studionte mjekësi dhe në vitin e dytë të studimeve ai ndodhej i pranishëm si student në laboratorin e kërkimeve për gjumin të Netheniel Kllaitmen në Universitetin e Çikagos më 1953, kur u zbulua lëvizjet e shpejta të syve. Dement ishte i pari i cili përdori termin LSHS, që tani është një emërtim standard në hulumtimet për gjumin.


Uilliam Dement fitoi gradën "Doktor" (M.D.) nia Universiteti i Çikagos më 1955, dhe gradën "Doktor" në fiziologji (Ph.D.) më 1957. Më 1963 ai ngriti Laboratorin e studimeve mbi gjumin në Universitetin e Standfordit, dhe më 1970 themeloi Klinikën e çrregullimeve të gjumit.

Dement filloi botimin e revistës periodike "Sleep Reviews" dhe ka shkruar oindra kumtesa shkencore për gjumin dhe ëndërrimin.

Aktualisht, Dement është profesor i psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Standfordit. Ai ka dhënë një ndihmesë të rëndësishme në njohuritë tona për gjëndjen e ndryshuar të ndërgjegjes, ku në kalojmë një të tretën e jetës sonë.