Jump to content

Windows Server

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Windows Server është një emër marke për një grup serverash të sistemeve të operimit të lëshuara nga Microsoft . Ai përfshin të gjitha sistemet operative të Windows të quajtura "Windows Server" , por jo ndonjë produkt tjetër të Microsoft . Edicioni i parë i Windows Server për t'u lëshuar nën atë markë ishte Windows Server 2003.

Megjithatë, botimi i parë i serverit të Windows ishte Windows NT 3.1 Advanced Server, i pasuar nga Windows NT 3.5 Server, Windows NT 4.0 Server dhe Windows 2000 Server; ky i fundit ishte edicioni i parë i serverit për të përfshirë Active Directory, DNS Server, DHCP Server, Policy Group, si dhe shumë karakteristika të tjera të përdorura sot.

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky markë përfshin sistemet operative në vijim:[1]

Windows Server 2003 (Prill 2003)

Windows Server 2003 R2 (Dhjetor 2005)

Windows Server 2008 (Shkurt 2008)

Windows Server 2008 R2 (Korrik 2009)

Windows Server 2012 (Gusht 2012)

Windows Server 2012 R2 (Tetor 2013)

Windows Server 2016 (Shtator 2016)

Disa botime të Windows Server kanë një emër të personalizuar. Për shembull, të gjitha botimet e Windows Server në këtë datë kishin një botim të Windows Storage Server. Duke filluar me Windows Server 2012, Windows Storage Server u ndërpre, pasi Microsoft ka filluar të thjeshtojë ofertat e serverëve në një qasje Standardi vs Datacenter. Shembuj të tjerë përfshijnë Windows Home Server dhe Windows HPC Server.

Microsoft gjithashtu ka prodhuar Windows Server Essentials (formerly Windows Small Business Server) dhe Windows Essential Business Server, paketa softuerike të cilat përfshijnë një sistem operativ disi të kufizuar të Windows Server dhe disa produkte të tjera të Microsoft Server.[2][3][4]

Vendosja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit e Windows Server mund të vendosin të vendosen ose në vend ose duke përdorur një shërbim informatikë cloud. Secili ofron avantazhe të ndryshme.

Duke deleguar menaxhimin dhe mirëmbajtjen e serverit në një shërbim të cloud computing si Microsoft Azure[5] ose Amazon Web Services[6] përdoruesit përfitojnë nga pagesa mujore bazuar në përdorimin e një kosto fikse të madhe. Për më tepër, infrastruktura ka tendencë të jetë më e besueshme dhe është më e lehtë të rritet sipas nevojës. Megjithatë, blerja dhe drejtimi i një serveri në shtëpi mund të jetë një zgjedhje më e mirë në raste të caktuara kur është me kosto më efektive. Raste të tjera të përdorimit të tilla si përdorimi i një serveri Windows për të menaxhuar kompjuterët e klientëve në një objekt janë gjithashtu të përshtatshme për drejtimin e një serveri fizik.[7]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Previous versions of server and cloud products". Microsoft Corporation.
  2. ^ "Windows Essential Business Server"Microsoft TechNet. Microsoft Corporation.
  3. ^ "Windows Small Business Server 2008 Technical FAQ"Microsoft TechNet. Microsoft Corporation. 
  4. ^ Thurrott, Paul (3 Shtator 2011). "Windows Small Business Server 2011 Essentials" Arkivuar 12 shtator 2017 tek Wayback Machine. Supersite for Windows. Penton Media, Inc.
  5. ^ "Windows Virtual Machines documentation". Microsoft.
  6. ^ "Windows Server on AWS". Amazon Web Services.
  7. ^ "What is windows server?" Arkivuar 21 prill 2017 tek Wayback Machine. BlogTech. 27 Korik 2016.