Jump to content

Wuxing (filozofia kineze)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami i ndërveprimeve ndërmjet wuxing. Cikli "gjenerues" ilustrohet me shigjeta gri që vrapojnë në drejtim të akrepave të orës në pjesën e jashtme të rrethit, ndërsa cikli "shkatërrues" ose "pushtues" përfaqësohet me shigjeta të kuqe brenda rrethit.

Wuxing (Kineze: 五行; pinyin: wǔxíng; Japonisht: gogyō (五行); Koreanisht: ohaeng (오행); Vietnamisht: ngũ hành (五行)) është një shkemë konceptuale e pesëfishtë që shumë fusha tradicionale kineze përdorin për të shpjeguar një gamë të gjerë të fenomeneve, nga ciklet kozmike deri te ndërveprimi midis organeve të brendshme, dhe nga suksesi i regjimeve politike deri te vetitë e barnave mjekësore. "Pesë Fazat" janë Zjarri (火; huǒ), Uji (水; shuǐ), Druri (木; mù), Metali ose Ariu (金; jīn), dhe Toka ose Guri (土; tǔ). Ky renditje prezantimi njihet si sekuenca e "Ditëve të Javës". Në rendin e "gjenerimit të ndërsjellë" (相生; xiāngshēng), ato janë Druri, Zjarri, Toka, Metali dhe Uji. Në rendin e "përbashkëveprimit të ndërsjellë" (相克; xiāngkè), ato janë Druri, Toka, Uji, Zjarri dhe Metali.

Foljet e zakonshme për ciklin shēng përfshijnë "gjeneroj", "krijoj" ose "forcon", si dhe "rriten" ose "promovojnë". Ndërveprimet fazore në ciklin sheng janë:

 • Druri ushqen zjarrin
 • Zjarri prodhon Tokën (hiri, lava)
 • Toka mbart Metal (proceset gjeologjike prodhojnë minerale)
 • Metali mbledh ujin (avulli i ujit kondensohet në metal, për shembull)
 • Uji ushqen drurin (ndryshimet e luleve të ujit, bimëve dhe të tjera në pyll)

Një cikël i mangët shēng quhet cikli xiè dhe është e kundërta e ciklit sheng . Foljet e zakonshme për xiè përfshijnë "dobësoj", "kulloj", "zvogëlohet" ose "shter". Ndërveprimet fazore në ciklin xiè janë:

 • Druri e varfëron ujin
 • Uji ndryshket Metal
 • Metali varfëron Tokën, (erozioni, minimi ose mbinxjerrja e mineraleve të tokës)
 • Toka e shuan zjarrin
 • Zjarri djeg dru (zjarret në pyje)

Foljet e zakonshme për ciklin përfshijnë "kontrollon", "frenon" dhe "baballarët", si dhe "kapërcej" ose "rregulloj". Ndërveprimet fazore në ciklin janë:

 • Pjesë druri (ose stabilizohet) Toka (rrënjët e pemëve mund të parandalojnë erozionin e tokës)
 • Toka përmban (ose drejton) ujë (diga ose brigje lumenjsh)
 • Uji lag (ose rregullon) zjarrin
 • Zjarri shkrin (ose rafinon ose formon) Metalin
 • Prerje metalike (ose gdhendje) Dru

Veprimi i tepruar

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një cikël i tepruar quhet cikli chéng . Foljet e zakonshme për ciklin chéng përfshijnë "kufizoj", "mbush", "dominoj" ose "shkatërroj".

 • Druri e varfëron Tokën (shterimi i lëndëve ushqyese në tokë, mbi-bujqësia, mbikultivimi)
 • Toka pengon ujin (mbi diga)
 • Uji shuan zjarrin
 • Zjarri shkrin metalin (duke ndikuar në integritetin e tij)
 • Metali e bën drurin jo fleksibël për t'u këputur lehtë.

Duke kundërvepruar

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një cikël i mangët quhet cikli dhe është e kundërta e ciklit . Foljet e zakonshme për ciklin mund të përfshijnë "fyerje" ose "dëm". Ndërveprimet fazore në ciklin janë:

 • Druri zbeh Metalin
 • Metali de-energjizon zjarrin (metalet e largojnë nxehtësinë)
 • Zjarri avullon ujin
 • Uji turbullon (ose destabilizon) Tokën
 • Toka kalbet drurin (mbushja e tokës në dru mund të kalbet drurin)