Xhenovia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flamuri i Xhenovias

Xhenovia (Anglisht: Genovia) është një principatë e vogël fiktive në librin dhe filmin Ditari i Princeshës. Ndodhet midis Francës dhe Italisë, shpesh krahasuar me Monakon. Xhenovia ka rreth 50,000 banorë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhenovia ndodhet midis Francës dhe Italisë me një bregdetar të gjatë mesdhetar dhe Alpet në kufirin tjetër të vendit. Vendi ka shumë kodra, për rritjen e ullinjve, kulture bujqësore. Vija bregdetare ka të vetmin rërë të bardhë në rivierën - ndonëse Monako importohet.

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhenovia ka një klimë të butë - është gati gjithmonë me diell. Temperatura është 75°C gjatë gjithë vitit.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monedha e Xhenovias është frangu xhenovian. Megjithëse Genovia është anëtare e Bashkimit Evropian dhe me sa duket do të përdorë Euro, është e mundur që ata të kenë një përjashtim dhe në vend të kësaj, ndërsa vazhdojnë të lëshojnë monedhën e tyre. Monedha e Xhenovias ka monarkin mbretëror mbi to. Monedha me Princi Phillipe ka një portret të tij kur ai së pari mori fronin me flokë dhe mustaqe.

Xhenovia ka një nga produktet më të larta kombëtare bruto në Bashkimin Evropian.

Xhenovia ka disa nga normat më të ulëta të inflacionit dhe papunësisë në hemisferën perëndimore. Xhenovia ka normën më të ulët të papunësisë në botë dhe ka një shkallë zero të varfërisë zero.

Banorët e vendit nuk paguajnë taksa mbi të ardhurat dhe taksat e ulëta të biznesit. Familja mbretërore është plotësisht financiarisht e pavarur dhe nuk financohet nga taksapaguesit.

Turizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të ardhurat kryesore të Xhenovia janë nga turistët dhe industria e turizmit. Për shkak të të ardhurave të konsiderueshme nga industria turistike dhe tatimit të moderuar të biznesit, qytetarët individualë të Xhenovias nuk paguajnë taksa mbi të ardhurat. Të ardhurat nga turizmi u zhytën pasi anijet e lundrimit u ndaluan të dilnin në gji. Xhenovia gjithashtu ka kazino të shumta që lulëzojnë për shkak të turistëve. Pjesa më e madhe e të ardhurave nga turizmi vjen nga kazinotë. Recesioni global i vitit 2008 e goditi rëndë Xhenovinë, duke zvogëluar turizmin, të cilat çuan në Princesha Mia duke konvertuar Kazino dhe Hotelin Princi Kristoffe në Qendrën Shëndetësore dhe Wellness të Gjenovës Mbretërore. Ndërsa kjo ndihmon, Xhenovia vazhdon të ketë turizëm më të ulët se sa ai para recesionit.