Xhenxhefili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rizoma e xhenxhefilit

Xhenxhefili është një bimë barishtore shumëvjeçare e vendeve të nxehta, me gjethe si heshta e me lule të verdha, rizomat e së cilës kanë një lloj vaji dhe përdoren të thara për t'u dhënë erë të mirë pijeve, gatesave etj. Vaj xhenxhefili. Salep me xhenxhefil. Me karafil e xhenxhefil. I hedh xhenxhefil.

Xhenxhefili është shumë i mirë për gatojca, çaj dhe pjekurina, por gjithashtu forcon sistemin imunitar. Shumë mirë njihet për minimizim të thartirës në stomak apo djegësirës, vjeljet e nxitura nga lëvizjet në makina (autobus), migrena dhe për parandalimin e kancerit në vezore dhe zorre të trashe. Në vend të kafesë në mëngjes pi një gote çaj jeshil me ca xhenxhefil si zëvendësim.