Xhevat Lloshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Xhevat Lloshi gjuhëtar shqiptar, ka lindur në Fier më 28 janar 1938. Është bashkëpunëtor i vjetër shkencor që ka bërë përpunimin e redaktimin e pjesëve përkatëse të Fjalorit të gjuhës së sotme shqipe të botuar në Tiranë1980.


Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjuha stili dhe redaktimi në shtyp - 1977
 • Udhëzues për hartimin e fjalorit enciklopedik shqiptar - 1983
 • Njohuri për stilistikën e gjuhës - 1987
 • Njohuri për stilistikën e gjuhës shqipe - 1988
 • Gjuha dhe jeta : stilistikë gjuhësore : për vitin e I-rë të shkollës së mesme të përgjithshme të profilizuar : maket - 1999
 • Stilistika dhe pragmatika : tekst mësimor - 1999
 • Gjuha dhe jeta : (stilistikë gjuhësore) : për vitin e parë të shkollës së mesme të arsimit të profilizuar (Ribot) - 2000
 • Stilistika e gjuhës shqipe dhe pragmatika : tekst mësimor - 2001
 • Gjuha dhe jeta : (stilistikë gjuhësore) : për vitin I të shkollës së mesme të përgjithshme të profilizuar - 2001
 • Kristoforidhi përmes dokumentimit - 2005
 • Letërsia dhe gjuha shqipe 3 : për shkollën e mesme : profili shoqëror, (bashkautor) - 2007
 • Letërsia dhe gjuha shqipe 3 : për shkollën e mesme, profili shoqëror, (bashkautor) - 2008
 • Shqipja gjuhë e hapur dhe dinamike - 2011
 • Përkthimi i V. Meksit dhe redaktimi i G. Gjirokastritit : 1819-1827, - 2012
 • Stilistika e gjuhës shqipe dhe pragmatika - 2012
 • Periudhat historike të shqipes - 2013
 • Fjalor i emrave të bimëve dhe të kafshëve : anglisht-shqip dhe shqip-latinisht-anglisht = Dictionary of plant and animal names : Engilsh-Albanian and Albanian-Latin-English - 2014
 • Stilistika e gjuhës shqipe dhe pragmatika - 2015
 • Paraqitja gjeografike dhe harta e Shqipërisë më 1842 nga konti Fedor Karaczay - 2015
 • Tregime & novela / përktheu Xhevat Lloshi - 2015
 • Shqipja qysh u është dukur? : sa e ëmbël, sa e bukur! : çfarë kanë thënë dhe çfarë kanë kënduar për gjuhën tonë - 2016
 • Shqipëria dhe shqiptarët në raportet vjetore të Bordit Amerikan të Komisionerëve për Misionet në vendet e huaja : 1820-1924, - 2017
 • Skënderbeu në vendet nordike , (bashkautor) - 2018
 • Stilistika e gjuhës shqipe dhe pragmatika - 2018
 • Shoqëri e të Shtypuri Shkronja Shqip dhe veprimtaria e saj : 1879 : përmbledhje studimesh dhe artikujsh me rastin e 140 (njëqind e dyzet) vjetorit të themelimit 1879-2019, (bashkautor) - 2019