Jump to content

Xhorxh Stivenson

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Xhorxh Stivenson (9 qershor 1781 - 15 gusht 1848) ishte inxhinier civil dhe inxhinier mekanik anglez. I njohur si "Babai i Hekurudhave", Stivenson u konsiderua nga Victorianët një shembull i shkëlqyer i aplikimit të zellshëm dhe etjes për përmirësim. Avokati i vetë-ndihmës Samuel Smiles veçanërisht vlerësoi arritjet e tij. Matja e tij hekurudhore prej 4 metrash 14 inç (1435 mm), ndonjëherë e quajtur "matës Stivenson", është matës standard me emër dhe me konventë për shumicën e botës.Ai ka ndertuar lokomotiven e pare ne vitin 1814.