Xhuxhi i bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhuxhi i bardhë

Origjina e xhuxhit te bardhë Xhuxhi i kuqë është një yll që gjindet në fazen a fundit të jetës së tij. Ky yll e ka permbamjen e njetë si dielli ynë. Reaksioni i shkrirjës së azotit është berë më pak efektive ne regjionin e berthames se yllit, dhe per arsyje per rendjen e gravitetit te berthames, reaksionet shkrirëse tani ndodhin në siperfaqe rreth berthames. Kjo e rritë sasinë e drites ne masë shume te madhe (deri me 1000 herë të drites se Diellit) dhe ende vazhdon te rritet. Faqja e jashtme atëherë fillon te ftofet dhe bjen nën 3000 K dhe madhësia e tij e arrinë atë te merkurit apo Afëdites, ose edhe atë të Tokës.

Pas disa milion vitesh ylli evolvon në "shkurtabiq i bardhë". Me fjalë tjera, Ylli i lëshon siperfaqet e jashtme dhe keto e formojnë një mjegull planetore. Bërthama e yllit mbetet ende dhe gradualisht fillon te ftofet, dhe quhet "shkurtabiq i bardhë". Kjo është faza e fundit e këtij ylli.