Yakub Kolas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Yakub Kolas ose Jakub Kolas (në bjellorusisht Якуб Колас), me emri i vërtetë Kanstancy Mickievič (Міцкевіч Канстанцін Міхайлавіч), ishte një shkrimtar i bjellorusisht lindur më 3 nëntor 1882 (ose 22 tetor 1882) dhe vdekur më 13 gusht 1956Minsk.

Ai ka shkruar libra me poezi : Këngët e robëri (1908) dhe Këngët e trishtim (Песьні-жальбы, 1910), poezi Toka e Re (Новая зямля, 1923) dhe Simon muzikanti (Сымон-музыка, 1925), tregime dhe teatër. Poemi e tij Hut peshkatar (Рыбакова хата, 1947) që ka të bëjnë me luftën që pasoi takimin e Bjellorusisë me shtetin sovjetik. Trilogija e tij Në kallimin (1954) është e përkushtuar për jetën e fshatarësia bjellorusisht dhe inteligjenca demokratike para Revolucionit.

Ai ishte "poet i popullit" të Republikës Sovjetike e Bjellorusisë (1926), anëtar (1928) dhe nënpresident (1929) i Akademisë bjelloruse së Shkencave.

Ai u dha Çmimin Stalinit në vitin 1946 dhe 1949. Yakub Kolas është varrosur në varrezën ushtarake në Minsk.