Jump to content

Zainab Biisheva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zainab Biisheva (Bashkir: Зәйнәб Биишева, emri i vërtetë Zainab Abdullovna Biisheva, 15 janar 1908 – 24 gusht 1996), ishte një poete bashkire, shkrimtare dhe dramaturge.[1]

Krijimtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri i parë i saj "The Boy - partisan" u publikua në vitin 1942.

Anëtare e Unionit të Shkrimtarëve që nga viti 1946. Që nga viti 1951 ajo njihet si shkrimtare profesionale.

Në vitin 1990 u shpërblye me titullin "Shkrimtari i Popullit të Bashkortostanit".

Ajo ka mbi 60 libra të botuar në gjuhët sllave dhe të tjera.

Zainab Biisheva shkruan në gjini të ndryshme. Ajo shkruan për fëmijë dhe rini, duke përfshirë dramën "Shoqëria" dhe novelën "Le të bëhemi shokë", shumë poema të tjera dhe përralla. Poema "Monologu i fundit Salavat" (1984) i kushtohet demaskimit të figurës së poetit kombëtar Salavat Yulaev. Punimet dramatike të saj janë: "Magic Kurai " (1957 ), " The Mysterious ring " (1959 ), " Gulbadar " (1961 ), " The Vow " (1966 ), " Zulhiza " (1981) të cilat patën sukses jo vetëm në Bashkortostan por edhe më larg.

Zainab Biisheva punon frytshëm në gjininë e narratimit, tregime dhe përralla. Më të njohurat janë: " Kanhylyu " (1949 ), "A Strange Man" (1960), " Where are you, Gulnisa?" (1962 ), "Duma Duma" (1963), "Love and Hate" ( 1964).

Në veprat e saj, ajo ngrit problemet filozofike të marrëdhënieve në mes të individit dhe shoqërisë, krijon figura të gjalla të grave bashkiroke. Vepra më e njohur në këtë subjekt është triologjia "The light" e cila përfshin novelat "humiliation" (1956-1959), " The Big Ika " (1965-1967), " Emeshev " ( 1967-1969 ). 

Triologjia "Toward the Light" ("Story of One Life")[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Triologjia e Zainab Biisheva (1956-1969) është rezultat i shumë viteve punë krative dhe mendimeve të thella për kohën në jetë. Në novela, autorja ka provuar një "master të shkallës epike të realitetit" (A. Zhuravlev ). Qendër e punimeve është fati i popullit bashkir, në pika kthese historike. Veprimet e tyre përfshijnë vitet para Luftës së Parë Botërore, Luftës Civili dhe kolektivizimit.

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]