Zdislava Berka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zdislava Berka (ose, Zdislava e Lemberkut, rr. 1220-1252) ishte gruaja e Havel of Markvartice, Dukës së Lemberk Castle ,i cili ishte një |shenjtor Cek i Kishës Katolike Romake. Ajo ishte një grua e ashpër dhe bujare, e cila themeloi një manastir.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zdislava vinte nga një familje Moraviane, e lindur në Křižanov, në atë që tani është provincë e Žďár nad SázavouRepublikës Çeke. Thuhet se ishte një fëmijë jashtëzakonisht e devotshëm, e cila në moshën shtatë vjecare u largua në pyll me qëllimin për të pasur një jetë të vetmuar mes lutjes. Ajo u kthye me forcë nga familja e saj, të cilët bën të mundur që ajo të jetonte një fëmijëri normale që nga ajo pikë. Më vonë, familja e saj vendosi ta martonin me zotin Bohem Havel të Markvartices (i njohur gjithashtu si Gallus nga Lämberg-u ose Havel i Lemberk-ut) nga familja e begatë Marquards, themeluesi i qyteteve Jablonné ( gjermanisht: Deutsch Gabel ) dhe Habelschwerdt (tani Bystrzyca Kłodzka ). Së bashku patën katër fëmijë.

Si një grua e martuar, Zdislava bëri një jetë të rreptë personale, duke punuar pa u lodhur në kujdes të varfërve dhe të dëbuarve, dhe ishte e jashtëzakonshme për epokën e saj, si një marrëse i shpeshtë i Eukaristias . Pushtimet tatarike të Evropës Qendrore (1240-42) ishin shkaktare që një numër i madh njerëzish u larguan nga shtëpitë e tyre gjatë kësaj periudhe, dhe një numër i madh refugjatësh kërkuan strehim në Kështjellën e Lemberkut në Bohemin e veriut, ku Zdislava jetonte me familjen e saj dhe ndihmoi këta refugjatë sa më shumë që të ishte e mundur.

Burri i saj ishte i shqetësuar për atë që ai e konsideroi si shkallë e tepruar e bamirsisë së Zdislavës ndaj refugjatëve. Në një incident, atij i ishte raportuar se kishte shkuar në të njëjtin shtrat që Zdislava i kishte dhënë një lypësi me ethe një natë më parë, duke qënë se kishte gjetur një figurë të Jezusit të kryqëzuar atje. Thuhet se ai ka qenë kaq i impresionuar nga kjo shfaqje sa më vonë e lejoi të krijonte një manastir Domenikanë në Turnov . Zdislava punoi me këtë manastir gjatë pjesës tjetër të jetës dhe u varros aty.

Nderimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Menjëherë pas vdekjes , është raportuar se Zdislava është shfaqur në një shfaqje të bashkëshortit të saj. Më 1907, Papa Piu X konfirmoi nderimin e saj për vendin e saj të lindjes. Ajo u kanonizua si shenjtore në vitin 1995 me John Sarkander në një ceremoni në Olomouc,në Republikën Çeke, nga Papa Gjon Pali II . Në veprat e artit, ajo përshkruhet zakonisht si një terciare Dominikane me një kryq të rrethuar me trëndafila, ose të shtrirë në vendin e një personi të sëmurë në shtrat. Si shenjtore mbrojtëse, ajo kërkohej për të ndërmjetësuar martesat e vështira dhe për njerëzit që talleshin për devotshmërinë e tyre.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Burns, Paul (1995). Butler's Lives of the Saints: New Full Edition (në anglisht). Collegeville, MN: The Liturgical Press. ISBN 0-8146-2377-8. Burns, Paul (1995). Butler's Lives of the Saints: New Full Edition (në anglisht). Collegeville, MN: The Liturgical Press. ISBN 0-8146-2377-8. Burns, Paul (1995). Butler's Lives of the Saints: New Full Edition (në anglisht). Collegeville, MN: The Liturgical Press. ISBN 0-8146-2377-8.
  • Dolistová, Marie (2009). Paní Zdislava z Lemberka (në çekisht, polonisht, serbisht, gjermanisht, esperanto, dhe anglisht). Prague: ŘÁD. ISBN 978-80-86673-15-8. Dolistová, Marie (2009). Paní Zdislava z Lemberka (në çekisht, polonisht, serbisht, gjermanisht, esperanto, dhe anglisht). Prague: ŘÁD. ISBN 978-80-86673-15-8. Dolistová, Marie (2009). Paní Zdislava z Lemberka (në çekisht, polonisht, serbisht, gjermanisht, esperanto, dhe anglisht). Prague: ŘÁD. ISBN 978-80-86673-15-8.