Jump to content

Zebra e fushës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zebra është një gjitar dythundrak i familjes Ekuide,e gjetur në savanat,malet,e fushat e Afrikës.Ka disa subspecie si zebra e malit,e stepes,etj.Me madhja është zebra e Grevit,140 deri në 160cm deri te kreshta e peshon rreth 300 kg.Zebrat jetojne ne grupe me 6-30 kokë.Gjatë migrimit,mblidhen në grupe me qindra e mijëra anëtarë.Karakteristikat e zebrës janë:motivet e bardha e të zeza,krifa,veshët dhe bishti i gjatë.Kjo kafshë vrapon shpejt deri në mbi 50.Luanët,hienat dhe gjitarë të tjerë i sulmojnë ato.Çdo grup drejtohet nga një mashkull,i fortë dhe agresiv, që ndonjëherë provon të mbysi mëzin e zebrës nënë.Zebrat nuk janë shumë të rralla, por disa subspecie janë të rrezikuara nga gjuetia, shkatërrimit të habitatit,si zebra e Grantit.Kuaga ka qenë një subspecie speciale me ngjyrë kafe,në vend të të zezes,e cila u zhduk në mbarimin e shekullit të 19-ë.Zebrat janë barngrënëse e ushqehen me shkurre,bimë,fruta e fara. NOELIO MALASI