Zeitgeist

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zeitgeist [1] (shqiptimi në gjermanisht /ˈtstɡst/ About this soundZeitgeist ) është një koncept nga filozofia gjermane e shekullit XVIII deri në shekullin XIX, që do të thotë "fryma e epokës". I referohet një agjenti ose force të padukshme që dominon karakteristikat e një epoke të caktuar në historinë botërore . [2]

Tani termi zakonisht shoqërohet me Georg WF Hegel, në kontrast me përdorimin e Hegel të "shpirtit kombëtar" të Volksgeist dhe "shpirtit botëror" të Weltgeist, por prerja dhe popullarizimi i tij i paraprin Hegel, dhe më së shumti i detyrohet Herderit dhe Goethe. [3] Filozofë të tjerë që ishin të lidhur me koncepte të tilla përfshijnë Spencer dhe Volteri

Përdorimi bashkëkohor i termit mundet, në mënyrë më pragmatike, t'i referohet një skeme të modës që përshkruan atë që konsiderohet të jetë e pranueshme ose me shije për një epokë, p.sh. në fushën e arkitekturës .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "zeitgeist noun - Definition, pictures, pronunciation and usage notes - Oxford Advanced Learner's Dictionary at OxfordLearnersDictionaries.com" (në anglisht). www.oxfordlearnersdictionaries.com. Marrë më 2019-12-17.
  2. ^ Theo Jung: "Zeitgeist im langen 18. Jahrhundert. Dimensionen eines umstrittenen Begriffs", in: Achim Landwehr (ed.): Frühe Neue Zeiten. Zeitwissen zwischen Reformation und Revolution, Bielefeld 2012, 319-355; idem: "The Politics of Time: Zeitgeist in Early Nineteenth-Century Political Discourse", in: Contributions to the History of Concepts 9, Nr. 1 (2014), 24-49.
  3. ^ Zeitgeist "spirit of the epoch" and Nationalgeist "spirit of a nation" in L. Meister, Eine kurze Geschichte der Menschenrechte (1789). der frivole Welt- und Zeitgeist ("the frivolous spirit of the world and the time") in Lavater, Handbibliothek für Freunde 5 (1791), p. 57. Zeitgeist is popularized by Herder and Goethe. Zeitgeist in Grimm, Deutsches Wörterbuch.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]