Zeqi Agolli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Zeqi Agolli.jpg

Zeqi Agolli ka lindur në Tiranë më 23 mars 1923 dhe vdic më 17 Mentor 2018, në një familje me tradita patriotike. I ati i tij, Rexhep Agolli, ka mbështetur fuqishëm lëvizjen për pavarësinë e vendit. Shtëpia e Agollit ka qenë një nga bazat më të fuqishme të njësiteve guerile të Tiranës, të cilët luftonin okupatorin e vendit. Xhaxhai i tij, Vehbi Dibra (Agolli), njihet si një nga liderët patriotë të vendit, i cili mori pjesë të drejtpërdrejtë në ngritjen e flamurit të pavarësisë kombëtare në Vlorë dhe në kompozimin e qeverisë së parë (nëntor 1912) me propozim të Luigj Gurakuqit, Vehbi Dibra, u zgjodh Kryetar i Senatit i qeverisë së kryesuar nga Ismail Qemali. Zeqi Agolli është i shoqi i dramaturges dhe shkrimtares së madhe Drita Agolli, si dhe vëllai i artistes së famshme të Teatrit dhe Kinematografisë sonë Esma Agolli. Karriera e tij spikat kryesisht si drejtor i parë i kabinetit të Enver Hoxhës, në të cilin u pozicionua që në ditët e para të çlirimit, në dhjetor të '44-ës kur Enveri u ul në karrigen e kryeministrit. Por Zeqi Agolli është dhe diplomat i shquar, me një eksperiencë 44-vjeçare në karrierën e tij. Ka qenë një nga miqtë e ngushtë të Enver Hoxhës, si dhe shok klase i Ramiz Alisë, Siri Kodrës, Vojo Kushit etj., madje është pikërisht personi që i ka folur Enver Hoxhës për herë të parë për Ramiz Alinë, pra si të thuash ka bërë prezantimin e parë të tij te lideri komunist i kohës. Arsimin fillor dhe të mesëm Zeqi Agolli e kreu në Tiranë. Studimet e larta i ka kryer në degën Histori- Gjeografi, të cilat i ka përfunduar në vitin 1957 me vlerësimin "shkëlqyer". Është njohës i shkëlqyer i pesë gjuhëve të huaja: italisht, frëngjisht, rumanisht, rusisht dhe anglisht.