Zorra e trashë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zorra e trashë, e njohur edhe si zorra e trashë, është pjesa e fundit e traktit gastrointestinal dhe e sistemit të tretjes në tetrapodë. Uji përthithet këtu dhe mbetjet e mbetura ruhen në rektum si feçe përpara se të hiqen nga jashtëqitja. Zorra e trashë është pjesa më e gjatë e zorrës së trashë dhe termat shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, por shumica e burimeve e përkufizojnë zorrën e trashë si kombinim i cekumit, zorrës së trashë, rektumit dhe kanalit anal.] Disa burime të tjera përjashtojnë kanalin anal.

Tek njerëzit, zorra e trashë fillon në rajonin iliake të djathtë të legenit, pikërisht në ose nën bel, ku bashkohet me fundin e zorrës së hollë në cekum, nëpërmjet valvulës ileocekale. Më pas vazhdon si koloni që ngjitet në barkun e mamit tat , përgjatë gjerësisë së zgavrës së barkut si koloni tërthor, dhe më pas zbret në rektum dhe në pikën përfundimtare të tij në kanalin anal. Në përgjithësi, tek njerëzit, zorra e trashë është rreth 1.5 metra (5 ft) e gjatë, që është rreth një e pesta e të gjithë gjatësisë së traktit gastrointestinal të njeriut.