Zuccotto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zuccotto me çokollatë të bardhë dhe pistacchio daquoise

Zuccotto (pronounced [dzukˈkɔtto, tsuk-]) është një ëmbëlsirë italiane me origjinë në Firence. Zuccotto është një ëmbëlsirë gjysëm e ngrirë, e ftohtë e bërë me alkermes, tortë dhe akullore. Mund të jetë i ngrirë, më pas shkrihet para se të shërbehet. Kjo ëmbëlsirë është bërë tradicionalisht në një myk të veçantë në formë kungulli (zuccotto do të thotë "kungull i vogël" në italisht). Besohet gjerësisht se është frymëzuar nga kupola e duomo së Firencës (katedralja kryesore e qytetit). Të tjerët aludojnë në formën e saj si shumë afër kësulës së kardinalit ose zucchetto.