Zyra Kombëtare e Njoftimeve Amerikane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shenja e NRO-së

National Reconnaissance Office - (Zyra/Agjencia Kombëtare e Zbulimit) shkurt NRO është agjencia që i përket Ministrisë së MbrojtjesShteteve të Bashkuara të Amerikës që parahedh, ndërton dhe drejton satelitët spiunë. Ajo gjithashtu bashkrendit dhe rishqyrton informacione nga avionë dhe satelitë zbulues nga shërbimet ushtarake dhe CIA-s.

NRO është nje nga 16 anetaret e "Bashkesise se Zbulimit", dhe luan nje rol parësor ne përftimin e informacioneve sipërore për qeverine e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Forcave te Armatosura te saj.

U themelua ne vitin 1960 nepermjet National Reconnaissance Program (Programi Kombetar i Zbulimit), i cili është pjese e National Foreign Intelligence Program (Programi Kombëtar i Zbulimit të Jashtëm).

NRO punon ngushte me programe dhe agjesi te tjera te fushes se zbulimit dhe hapësirës si National Security Agency (NSA) (Agjensia Kombetare e Sigurimit), National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) (Agjensia Kombetare e Zbulimit Tokehapesinor), Central Intelligence Agency (CIA) (Agjensia Qendrore e Zbulimit), Defense Intelligence Agency (DIA) (Agjensia e Zbulimit te Mbrojtjes), dhe United States Strategic Command (Komandoja Strategjike e Shteteve te Bashkuara).

Histtoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detyra e NRO -së[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Satelitet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Buxheti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]