Çandrabindu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
colspan="2" class="infobox-above" style="background:#ebebeb; font-size:750%; line-height:1.2; font-weight:bold;

font-family: 'Times New Roman',Times, 'Nimbus Roman No9 L', 'Liberation Serif', serif, georgia;" |

Chandrabindu ( IAST : candrabindu, fjalë për fjalë. 'pika e hënës ' në sanskritisht ) është një shenjë diakritike me formën e një pike brenda gjysmës së poshtme të një rrethi. Përdoret në Devanagari (ँ), Bengali-Asame ( ), Guxharati (ઁ), Odia (ଁ), Telugu (ఁ), Javane ( ꦀ) dhe shkrime të tjera.

hindisht, zëvendësohet me shkrim nga anusvara kur shkruhet sipër një bashkëtingëllore që mban një simbol zanor që shtrihet mbi vijën e sipërme (shirorekha).

sanskritishten klasike, duket se ndodh vetëm mbi një bashkim bashkëtingëllor lla , për të treguar se shqiptohet si një l e dyfishtë hundore, e cila ndodh nëse -nl- janë asimiluar në sandhi .

sanskritishten Vedike, përdoret në vend të anusvarës për të përfaqësuar tingullin anunasika kur fjala tjetër fillon me një zanore. Zakonisht ndodh aty ku në kohët e mëparshme një fjalë kishte mbaresën -ans .