Çmimi i energjisë elektrike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Transporti i energjisë elektrike nëpërmjet linjës së tensionit të lartë.

Çmimi i energjisë elektrike apo tarifa e energjisë elektrike mund të ndryshojë gjerësisht sipas vendit ose sipas lokalitetit brenda një vendi. Çmimet e energjisë elektrike varen nga shumë faktorë, si çmimi i prodhimit të energjisë, taksat apo subvencionet qeveritare, taksat CO2,[1] modelet lokale të motit, infrastruktura e transmetimit dhe shpërndarjes dhe rregullimi i industrisë me shumë nivele. Çmimi ose tarifat mund të ndryshojnë gjithashtu në varësi të bazës së klientit, zakonisht nga lidhjet rezidenciale, tregtare dhe industriale.

Sipas Administratës së Informacionit të Energjisë të SHBA (EIA), "Çmimet e energjisë elektrike në përgjithësi pasqyrojnë koston për ndërtimin, financimin, mirëmbajtjen dhe funksionimin e termocentraleve dhe rrjetit të energjisë elektrike". Aty ku parashikimi i çmimeve është metoda me të cilën një gjenerues, një kompani e shërbimeve komunale ose një konsumator i madh industrial mund të parashikojë çmimet e shitjes me shumicë të energjisë elektrike me saktësi të arsyeshme.[2] Për shkak të komplikimeve të prodhimit të energjisë elektrike, kostoja e furnizimit me energji elektrike ndryshon minutë pas minute.

Disa kompani të shërbimeve janë subjekte fitimprurëse dhe çmimet e tyre përfshijnë një kthim financiar për pronarët dhe investitorët. Këto shoqëri mund të ushtrojnë pushtetin e tyre politik brenda regjimeve ekzistuese ligjore dhe rregullatore për të garantuar një kthim financiar dhe për të reduktuar konkurrencën nga burime të tjera si gjenerimi i shpërndarë.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stanley Reed (22 shtator 2021). "Here's What's Behind Europe's Surging Energy Prices". The New York Times. Marrë më 24 shtator 2021. High carbon taxes are also stoking power prices {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Weron, Rafał (2014). "Electricity price forecasting: A review of the state-of-the-art with a look into the future". International Journal of Forecasting. 30 (4): 1030–1081. doi:10.1016/j.ijforecast.2014.08.008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Prehoda, Emily; Pearce, Joshua; Schelly, Chelsea (2019). "Policies to Overcome Barriers for Renewable Energy Distributed Generation: A Case Study of Utility Structure and Regulatory Regimes in Michigan". Energies. 12 (4): 674. doi:10.3390/en12040674. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)