Jump to content

5.56×45mm NATO

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
From left to right: Inert dummy round, blank with frangible wooden bullet, ball and tracer mounted on disintegrating belt.

NATO 5.56×45mm (nomenklatura zyrtare e NATO-s 5.56 NATO, por shpesh e shqiptuar "pesë-pesë-gjashtë") është një familje fishekësh të ndërmjetëm pa buzë, e zhvilluar në fund të viteve 1970 në Belgjikë nga FN Herstal. Ai përbëhet nga fishekët SS109, L110 dhe SS111. Më 28 tetor 1980, sipas STANAG 4172, ai u standardizua si fisheku i dytë standard i pushkës së shërbimit për forcat e NATO-s, si dhe për shumë vende jo anëtare të NATO-s. Megjithëse ato nuk janë plotësisht identike, familja e fishekëve të NATO-s 5.56×45mm rrjedh nga dhe është dimensionalisht e ngjashme me fishekun .223 Remington të projektuar nga Remington Arms në fillim të viteve 1960.[1]

  1. ^ "5.56×45mm NATO", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-16, marrë më 2022-12-22