Abakusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Abakusi - Numëratorja

Mekanizmi i parë numërues - abakusi, është zbuluar që në vitin 3000 para epokës sonë, ose edhe më herët. Edhe në ditët e sotme përdoret me sukses në shitoret tregtare të Kinës, Japonisë, Rusisë etj. Ky është një mekanizëm me sfera, për nga pamja i ngjashëm me numëratorin e zakonshëm. Abakusi shërben për kryerjen e katër operacioneve elementare llogaritëse: mbledhjes, zbritjes, shumëzimit dhe pjesëtimit. Përbëhet nga 11 shtiza të metalta në të cilat janë të vendosura nga shtatë sfera. Nëpër këto shtiza metalike kalon një shtyllë e drurit e cila i ndanë pesë sferat e poshtme nga dy sfera të sipërme Shtizat metalike, në të vërtetë janë njëmbëdhjetë vende dhjetore. Pesë sfera në pjesën e poshtme të shtizës kanë vlerën 1, kurse dy sferat e epërme kanë vlerën 5. Sferat që mbesin në pozitën e poshtme nuk kanë vlerë (zero). Numri i sferave në pozitën e epërme pra paraqet vlerën e saktë.

Pas kësaj, deri më 1630 nuk ka pasur ndonjë zbulim të rëndësishëm. Në këtë vit shkencëtari gjerman Vilhelm Shikard (Wilhelm Schickard) dha projektet për makinën me ndihmën e së cilës mundeshin të realizohen llogaritjet elementare matematikore, por nuk ka dëshmi se kjo makinë atëherë është realizuar, deri më 1960.

Në vitin 1642 në Francë, Blez Paskali (Blaise Pascal 1623-1662) në moshën 19 vjeçare, për ti ndihmuar babait, të cilin e kishte tregtar dhe i cili kishte kokëçarje në llogaritje të sipërfaqes së tekstilit për shitje, zbuloi makinën digjitale e cila kishte mundësi të kryente mbledhje dhe zbritje të numrave, të cilën e pagëzoi me emrin Paskalina. Bartja prej një vendi dhjetor në tjetrin në këtë makinë është bërë në mënyrë automatike, kurse shifrat janë shënuar me rrotullimin e 8 numëruesve.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Aimi, Antonio; De Pasquale, Nicolino (2005). "Andean Calculators" (PDF) (në anglisht). translated by Del Bianco, Franca. Arkivuar (PDF) nga origjinali më maj 3, 2015. Marrë më korrik 31, 2014.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)
  • Albree, Joe (2000). Hessenbruch, Arne (red.). Reader's Guide to the History of Science (në anglisht). London, UK: Fitzroy Dearborn Publishers. ISBN 978-1-884964-29-9.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)
  • Anon (shtator 12, 2002). "Abacus middle ages, region of origin Middle East". The History of Computing Project (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më maj 9, 2014. Marrë më korrik 31, 2014.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)
  • Anon (2004). "Nepohualtzintzin, The Pre Hispanic Computer". Iberamia 2004 (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më maj 3, 2015. Marrë më korrik 31, 2014.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)
  • Anon (2013). 주판 [Abacus]. enc.daum.net (në Korean). Arkivuar nga origjinali më korrik 7, 2012. Marrë më korrik 31, 2014.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link) Mirëmbajtje CS1: gjuhë e panjohur (link)
  • Boyer, Carl B. & Merzbach, Uta C. (1991) A History of Mathematics. John Wiley & Sons, Inc. 2nd ed. ISBN 978-0-471-54397-8 Stampa:En
  • Brown, Lesley, red. (1993). "abacus". Shorter Oxford English Dictionary on Historical Principles (në anglisht). 2: A-K (bot. 5th)). Oxford, UK: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-860575-1.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)
  • Brown, Nancy Marie (2010). The Abacus and the Cross: The Story of the Pope Who Brought the Light of Science to the Dark Ages (në anglisht). Philadelphia, PA: Basic Books. ISBN 978-0-465-00950-3.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)
  • Brown, Nancy Marie (janar 2, 2011). "Everything You Think You Know About the Dark Ages is Wrong". rd magazine (Intervistë) (në anglisht). USC Annenberg. Arkivuar nga origjinali më gusht 8, 2014.Mirëmbajtje CS1: është përdorur ref=harv (link)