Abdullah ibn Omer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ibën Omeri ose Abdullah ibn Omer ibn el-Hatabi (Arabisht: عبد الله بن عمر بن الخطاب) ishte djali i Omer ibn el-Hatabi dhe Zejneb bint Madhun.[1]:207 Ai ishte kunati dhe një nga shokët e profetit Muhammed.

Ai ishte transmetuesi i dytë i haditheve që transmetoi gjithsej 2,630 hadithe.[2]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdullah ibn Omer ishte djali i Omerit dhe Zejnebes. Vëllau dhe motra e tij e plotë ishte Abdulrahmani dhe Hafsa. Vëllezërit e tij Zejdi dhe Ubejdullahu lindën nga njerka e tij Umm Kulthum bint Xheruel. Ai kishte edhe një tjetër njerkë Kurejbe bint Ebi Umeje, por ajo nuk kishte asnjë fëmijë të vetit.[1]:204

"Safiyyah bint Ebu Ubejd, gruaja e Abdullah bin Umarit" (emrat e shënuar me të kuqe) në një dorëshkrim hadithi të vitit 866 të erës sonë.

Si i ri, Abdullahu u martua me një grua që ai e dëshironte, por babai i tij nuk e pëlqente dhe deshi që djali i tij të divorcohet nga ajo. Kur Ibn Omeri refuzoi, babai i tij u ankua tek Muhammedi. Ibn Omeri gjithashtu e përmendi çështjen tek Muhamedi, i cili tha: "O Abdullah ibn Umer! Divorcoje gruan tënde!" Kështu Ibn Umari u pajtua.[3][4][5]

Pasi babai i tij u bë kalif në vitin 634, Ibn Umar u martua me Safije bint Ebi Ubejd, me të cilën kishte gjashtë fëmijë: Ebu Bekr, Ebu Ubejde, Uakid, Umer, Hafsa dhe Seude.[6]:152 Ai kishte djem tjerë prej Ummul Ualad, përfshirë Abdulrahmani, Selimi dhe Hamza.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 3. Translated by Bewley, A. (2013). The Companions of Badr. London: Ta-Ha Publishers. "Abdullah ibn Umar said, 'Umar became Muslim when I was six years old.'" "He [Umar] became Muslim in the sixth year of prophethood." The "sixth year" began on 3 October 615.
  2. ^ "The Companions who narrated the most hadiths". www.questionsonislam.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 mars 2018. Marrë më 24 dhjetor 2018.
  3. ^ Ebu Davudi 42:5119.
  4. ^ Tirmidhi 2:8:1189.
  5. ^ Ibn Maxhe 3:10:2088.
  6. ^ Muhammad ibn Saad. Kitab al-Tabaqat al-Kabir vol. 8. Translated by Bewley, A. (1995). The Women of Madina. London: Ta-Ha Publishers.