Acid karbonik-bikarbonat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dioksidi i karbonit tretet mirë në ujë dhe formohet tretësira e dioksidit te karbonit në ujë e cila ka shije të thartë sepse me pak se 1% e CO2 e tretur në ujë është në formë të molekulës së acidit karbonik (H2CO3): Co2(g)+ H2O(1) barabartë H2CO3 (aq) Acidi karbonik është acid i dobët dybazik i cili formon 2 lloje kripërash :kripë acidike P.SH hidrogjen e natriumit ose sodën bikarbone (NaHCO3) dhe kripë normale (neutrale)karbonatin e natriumit (Na2CO3). Karbonatet e natriumit dhe të amonit janë të tretshme në ujë.Më gjerësisht për këto kripra do të flitet më vonë kur flitet për natriumin dhe kalciumin


Nuvola apps edu science.svg Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.