Jump to content

Adeti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Njerëz të veshur sipas adeteve

Adeti është zakoni i vjetër në Shqipëri ose një term i përgjithshëm që rrjedh nga arabisht për të përshkruar një sërë praktikash dhe traditash zakonore vendase të vëzhguara nga komunitetet myslimane në BallkanKaukazin e VeriutAzinë Qendrore dhe Azinë Juglindore.

Pavarësisht prejardhjes së tij arabe, termi adet rezonon thellë në të gjithë Azinë Juglindore, ku për shkak të ndikimit kolonial, përdorimi i tij është institucionalizuar sistematikisht në komunitete të ndryshme jomyslimane. Brenda rajonit, termi u referohet, në një kuptim më të gjerë, normave zakonore, rregullave, ndalimeve dhe urdhrave që drejtojnë sjelljen e individëve si anëtarë të komunitetit dhe sanksioneve dhe formave të adresimit me të cilat zbatohen këto norma dhe rregulla. Adeti përfshin gjithashtu grupin e ligjeve lokale dhe tradicionale dhe sistemet e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve me të cilat rregullohen këto shoqëri.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Abazov, Rafis (2005), Historical Dictionary of Turkmenistan (Historical Dictionaries of Asia, Oceania, and the Middle East), Scarecrow Press, ISBN 978-0-8108-5362-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Abdul Ghoffir Muhaimin (2011), The Islamic Traditions of Cirebon: Ibadat and Adat Among Javanese Muslims, Australian National University E-Press, ISBN 978-1-920942-30-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Amineh, Mehdi Parvizi (2010), State, Society and International Relations in Asia, Amsterdam University Press, ISBN 978-90-5356-794-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Buxbaum, David C. (1968), Family Law and Customary Law in Asia:A Contemporary Legal Perspective, Springer, ISBN 978-90-247-0348-7 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cohen-Mor, Dalya (2001), A Matter of Fate: The Concept of Fate in the Arab World as Reflected in Modern Arabic Literature, Oxford University Press, ASIN B001AU68DW {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Fauzia, Amelia (2013), Faith and the State: A History of Islamic Philanthropy in Indonesia, BRILL, ISBN 978-90-04-23397-3 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hauser Schäublin, Brigitta (2013), Adat and Indigeneity in Indonesia - Culture and Entitlements between Heteronomy and Self-Ascription, Goettingen University Press, ISBN 978-3-86395-132-0 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Keanne, Webb (1997), Signs of Recognition: Powers and Hazards of Representation in an Indonesian Society, University of California Press, ASIN B003WOKXPS {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Levinson, David et al. eds. The Encyclopedia of Modern Asia (6 vol Thomson-Gale, 2002) 1:11–17, on Malaysia.
 • Muhammad Ismail (2013), Adat Melayu (Malay Adat), Persatuan Ilmuan Melayu Malaysia (Association of Malaysian Malay scholars), arkivuar nga origjinali më 2014-12-13 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Nagata, Judith Ann (1974), "Adat in the City: Some Perceptions and Practices Among Urban Malays", Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde, 130: 91–109, doi:10.1163/22134379-90002708 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ooi, Keat Gin (2004), Southeast Asia: a historical encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor, ABC-CLIO, ISBN 1-57607-770-5 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Peletz, Michæl Gates (1992), A Share of the Harvest: Kinship, Property and Social History Among the Malays of Rembau, University of California Press, ISBN 978-0-520-08086-7 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Richmond, Walter Comins (2004), Legal Pluralism in The Northwest Caucasus: The Role of Sharia Courts, Carfax Publishing {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Tengku Anuar Bin Tengku Dalam (1997), Asas-Asas Kenegaraan Malaysia (The Principles of Malaysia's Nationhood), Al-Azim Press, ISBN 978-983-038-038-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Tsing, Anna Lowenhaupt; Abraham, Itty (2009), Words in Motion: Toward a Global Lexicon, Duke University Press Books, ASIN B00EHNZP7O {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Zurcher, Christoph (2007), The Post-Soviet Wars: Rebellion, Ethnic Conflict, and Nationhood in the Caucasus, NYU Press, ISBN 978-0-8147-9709-9 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]