Aeroporti ndërkombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aeroporti Ndërkombëtar i San Franciskos natën, me portat e nisjes që rrezatojnë nga ndërtesa e terminalit, urë ajrore, platformë dhe avionë të parkuar.

Një aeroport ndërkombëtar[1] është një aeroport me pajisje doganore dhe kontrolli kufitar që u mundëson pasagjerëve të udhëtojnë midis vendeve anembanë botës. Aeroportet ndërkombëtare janë zakonisht më të mëdha se aeroportet vendase dhe duhet të kenë pista më të gjata dhe të kenë lehtësira për të akomoduar avionë më të rëndë si Boeing 747 dhe Airbus A380 që përdoren zakonisht për udhëtime ndërkombëtare dhe ndërkontinentale. Aeroportet ndërkombëtare shpesh presin gjithashtu fluturime të brendshme, të cilat shpesh ndihmojnë në furnizimin e pasagjerëve dhe ngarkesave në ato ndërkombëtare (dhe anasjelltas).

Ndërtesat, operacionet dhe menaxhimi janë bërë gjithnjë e më të sofistikuara që nga mesi i shekullit të 20-të, kur aeroportet ndërkombëtare filluan të ofrojnë infrastrukturë për fluturimet ndërkombëtare civile. Janë zhvilluar standarde teknike të hollësishme për të garantuar sigurinë dhe sistemet e përbashkëta të kodimit të zbatuara për të siguruar qëndrueshmëri globale. Strukturat fizike që u shërbejnë miliona pasagjerëve individualë dhe fluturimeve janë ndër më komplekset dhe më të ndërlidhurat në botë. Në dekadën e dytë të shekullit të 21-të, mbi 1200 aeroporte ndërkombëtare ekzistonin me pothuajse dy miliardë pasagjerë ndërkombëtarë së bashku me 50 milionë tonë metrikë ngarkesë që kalonin nëpër to çdo vit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Pegasus. "What Is An International Airport? What Are The Features Of An International Airport?". www.flypgs.com (në anglisht). Marrë më 2023-11-25.