Jump to content

Aforizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një aforizëm (greqisht: aforismos, që tregon 'përkufizim', 'dallim') është një shprehje koncize, e shkurtër, lakonike ose e paharrueshme e një të vërtete ose parimi të përgjithshëm. Aforizmat shpesh përcillen nga tradita nga brezi në brez.

Koncepti është përgjithësisht i dallueshëm nga ato të një adage, brocard, chiasmus, epigram, maksimum (ligjor ose filozofik), parim, proverb dhe thënie; edhe pse disa nga këto koncepte mund të interpretohen si lloje aforizmi.

Shpesh, aforizmat dallohen nga thëniet e tjera të shkurtra nga nevoja për interpretim për t'i kuptuar ato. Në një teori të aforizmit, Andrew Hui e përkufizoi një aforizëm si "një thënie e shkurtër që kërkon interpretim".

Një shembull i famshëm është:

Nuk është e mundur të hysh dy herë në të njëjtin lumë. - Herakliti

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]