Aida Baraku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Aida Baraku.jpg

Aida Baraku lindi me 31 Maj 1966 Prishtinë është një këngëtare dhe tekstshkruese nga Kosova rrjedh nga një familje e thjeshtë dhe janë me origjine nga Gjakova është e shkolluar muzikalisht, ne muziken klasike-drejtimi violine ka te kryer Shkollen e Muzikes Klasike ne Prishtine drejtimi violine Aktualisht punon ne Akademin e arteve ne Prishtine si tekstshkruese autore Pasi mbaroi Shkollën e Mesme të Përgjithshme "Hasan Prishtina" në Prishtinë u fut ne Grupin Tri Rona ishte me Ilir Beranin dhe Gilin dhe i kenduan disa kenge 'Un pa ty','Stuhia','Djali nga Kina','Fjollat','Shiu Sjell Kujtime',etj.ishte një grup i krijuar në fillim të viteve tetëdhjetë nga Gili dhe Ilir Behrani me të cilët këndonin edhe dy këngëtare, së pari Aida Baraku, pastaj Vlora Jonuzi. Hitet që mbahen në mend janë: “Stuhia”, “Unë pa ty”, “Fjollat”, “Kumbonat” etj. Pasi që ishin shumë të ri, me dëshirë të dominojnë, ku edhe dominuan në skenë, me këngë, paraqitje, origjinalitet si dhe me shpërblime të merituara në festivale të ndryshme përreth vendit. Suksesi shpejtë u tregua, u bërën të famshëm në Kosovë, ndërsa me mbylljen e institucioneve në gjuhën shqipe hovi I Trio Ronës u ndërpre. Gili dhe Iliri iu përkushtuan jetës private, u martuan, pastaj në familje u lind djali I parë I tyre, Roberti. Ndërsa me shkuarjen në Sarajevë, ku Iliri studionte në fakultetin e mjekësise, fati deshi që kur filloi lufta nga Sarajeva me vështirësi të shpëtojne dhe kthehen në Kosovë. Viti 1993 sjell risi, Gili me një stil të ri muzikor vazhdoi të krijojë në Kosovë, kariera solistike fillon, së bashku me Ilirin I cili u përkushtoi për muzikë, tekstet e albumit të parë dhe karierën e bashkëshortes së tij, Gilit.