Ajeti i Paralajmërimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ajeti i Paralajmërimit (Arabisht:آیه الانذار) është ajeti i 214 i sures Esh-Shuara që i'u zbrit Muhammedit në vitin e tretë të misionit të tij. Sipas këtij ajeti, Muhammedi u përmend që t'i paralajmëroj farefisin e tij që të konvertohen në Islam.

Teksti i ajetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

وَأَنذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ
Dhe tërhiqju vërejtjen farefisit tënd më të afërt.[1]

Komentimi i ajetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas mendimit të sunnetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas komentimit të Ibn Kethirit, Allahu e urdhëroi Muhammedin që t'i paralajmëroj farefisin e tij të afërt duke i'u thënë, që shpëtimi është tek Allahu. Gjithashtu kjo duhet të bëhet me mirësi.[2]

Sipas mendimit të shiave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muhammedi u urdhërua që t'i ftoj njerëzit në Islam. Gjatë kësaj kohe, Muhammedi i ftonte njerëzit fshehurazi.[3]

Si të bëhet paralajmërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur i'u zbrit ky ajet Muhammedit, ai e pyeti Aliun që t'i ftoj të gjithë farefisin në shtëpinë e Ebu Talib ibn Abylmutalibit dhe t'ju përgatisë ushqim atyreve. Ushqimi ishte një tas me qumësht dhe një mish deleje. Dyzet persona të plakut të Kurejshit u ftuan. Kështu që Muhammedi e filloi paralajmërimin duke thënë "në emër të Allahut" dhe më pas i ftoi ata të përqafonin Islamin. Ai tha: "Nëse dikush më jep premtimin për besnikëri, ai do të jetë vëllai im dhe mbështetësi më i afërt", por askush nuk pranoi përveç Aliut.[4]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuran (26:214)" (në anglisht).
  2. ^ "Quran Tafsir Ibn Kathir - The Command to warn His Tribe of near Kindred". Arkivuar nga origjinali origjinali më 7 shtator 2017. Marrë më 4 korrik 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Section 11: The Spirit-Faithful, Descended with the Qur'an | An Enlightening Commentary into the Light of the Holy Qur'an vol. 12 | Books on Islam and Muslims | Al-Islam.org". Arkivuar nga origjinali origjinali më 23 gusht 2018. Marrë më 4 korrik 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Rahime Kaya (31 mars 2015). Prophhet Muhammad The Seal All Prophets (në anglisht). Işık Yayıncılık Ticaret. ff. 61–. ISBN 978-1-59784-686-8.