Aktet e Bashkimit 1800

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aktet e Bashkimit 1800 (nganjëherë të referuara gabimisht si një Akti i Bashkimit 1801) ishin akte paralele të Parlamentit të Britanisë së Madhe dhe Parlamentit të Irlandës që bashkonin Mbretërinë e Britanisë së Madhe dhe Mbretërinë e Irlandës (më parë bashkimi personal) për të krijuar Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës. Aktet hynë në fuqi më 1 janar 1801 dhe Parlamenti i bashkuar i Mbretërisë së Bashkuar pati mbledhjen e tij të parë më 22 janar 1801.

Të dy aktet mbeten në fuqi, me ndryshime dhe disa nene të shfuqizuara, në Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut,[1] por janë shfuqizuar në tërësi në Republikën e Irlandës.[2]

Prapavija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpara këtyre akteve, Irlanda kishte qenë në bashkim personal me Anglinë që nga viti 1541, kur Parlamenti i Irlandës kishte miratuar Aktin e Kurorës së Irlandës 1542, duke shpallur Mbretin Henri VIII të Anglisë si Mbretin e Irlandës. Që nga shekulli i 12-të, Mbreti i Anglisë kishte qenë teknikisht mbizotërues i Zotërimit të Irlandës, një zotërim papal. Të dy Mbretëritë e Irlandës dhe Anglisë më vonë hynë në bashkim personal me atë të Skocisë me Bashkimin e Kurorave në 1603.

Në vitin 1707, Mbretëria e Anglisë dhe Mbretëria e Skocisë u bashkuan në një mbretëri të vetme: Mbretëria e Britanisë së Madhe. Parlamenti irlandez ishte edhe më parë subjekt i një kufizimi të caktuar që e bënte atë në varësi të Parlamentit të Anglisë dhe më pas, të Parlamentit të Britanisë së Madhe; megjithatë, Irlanda fitoi pavarësi efektive legjislative nga Britania e Madhe përmes Kushtetutës së vitit 1782.

Në këtë kohë, aksesi në pushtetin institucional në Irlandë ishte i kufizuar për një pakicë të vogël: anglo-irlandezët e epërsisë protestante. Frustrimi nga mungesa e reformave në mesin e shumicës katolike përfundimisht çoi, së bashku me arsye të tjera, në një rebelim në vitin 1798, duke përfshirë një pushtim francez të Irlandës dhe kërkimin e pavarësisë së plotë nga Britania e Madhe. Ky rebelim u shtyp me shumë gjakderdhje dhe mocioni për bashkim u motivua të paktën pjesërisht nga besimi se rebelimi u përkeqësua po aq nga besnikët reaksionarë brutalë sa nga irlandezët e bashkuar (anti-sindikalistët).

Për më tepër, emancipimi katolik ishte duke u diskutuar në Britaninë e Madhe dhe frika se një shumicë katolike e sapopërfituar do të ndryshonte në mënyrë drastike karakterin e qeverisë dhe parlamentit irlandez kontribuoi gjithashtu në dëshirën e Londrës për të bashkuar parlamentet.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ From legislation.gov.uk:
    • "Act of Union (Ireland) 1800" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 17 qershor 2019. Marrë më 2 nëntor 2017.
    • "Union with Ireland Act 1800" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 korrik 2019. Marrë më 2 nëntor 2017.
  2. ^ From Irish Statute Book: