Jump to content

Aktrimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jackie ChanZodiaku Kinez, 2012.

Aktrimi është një aktivitet në të cilin një histori tregohet me anë të interpretimit të saj nga një aktor që adopton një personazh - në teatër, televizion, film, radio ose në çdo medium tjetër që përdor mënyrën mimetike.

Aktrimi përfshin një gamë të gjerë aftësish, duke përfshirë një imagjinatë të zhvilluar mirë, lehtësinë emocionale, ekspresivitetin fizik, projeksionin vokal, qartësinë e të folurit dhe aftësinë për të interpretuar dramë. Aktrimi kërkon gjithashtu një aftësi për të përdorur dialekte, thekse, improvizim, vëzhgim dhe emulim, mimikë dhe luftime skenike. Shumë aktorë stërviten gjatë në programe ose kolegje të specializuara për të zhvilluar këto aftësi. Shumica dërrmuese e aktorëve profesionistë kanë kaluar një trajnim të gjerë. Aktorët dhe aktoret shpesh do të kenë shumë instruktorë dhe mësues për një gamë të plotë trajnimesh që përfshijnë këndimin, punën në skenë, teknikat e audicionit dhe aktrimin për kamera.

Shumica e burimeve të hershme në Perëndim që shqyrtojnë artin e aktrimit (greqisht: ὑπόκρισις, hipokrisis) e diskutojnë atë si pjesë të retorikës.