Jump to content

Akullthyesi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Akullthyesi rus Krasin duke drejtuar një anije furnizimi amerikan në Stacionin McMurdo, Antarktikë

Një akullthyes është një anije ose varkë me qëllime të posaçme të dizajnuara për të lëvizur dhe lundruar nëpër ujërat e mbuluara me akull dhe për të siguruar rrugë të sigurta për anije dhe varkë të tjera.

Që një anije të konsiderohet një akullthyes, kërkon tre tipare mungesa e anijeve më normale: një byk i forcuar, një formë pastrimi nga akulli dhe fuqia për të përshkuar akullin e detit.[1]

Akullthyesit pastrojnë shtigjet duke shtyrë drejt në ujë të ngrirë ose akull të paketuar. Fuqia e lakimit të akullit të detit është mjaft e ulët që akulli të prishet zakonisht pa ndryshim të dukshëm në rrobat e anijes. Në raste akulli shumë të trashë, një akullthyes mund ta drejtojë harkun e tij mbi akull për ta thyer nën peshën e anijes. Një grumbullim i akullit të thyer përpara një anijeje mund ta ngadalësojë atë më shumë sesa thyerja e akullit vetë, kështu që akullthyesit kanë një byk të krijuar posaçërisht për të drejtuar akullin e thyer përreth ose nën anije. Përbërësit e jashtëm të sistemit të shtytjes së anijes (helika, boshti i helikës etj.) janë në rrezik më të madh dëmtimi sesa bykja e anijes, kështu që aftësia e një akullthyesi të shtrihet vetë mbi akull, ta prishë atë dhe të pastrojë mbeturinat nga rruga me sukses është thelbësore për sigurinë e saj.[2]

Akullthyesi i parë i regjistruar primitiv u përdor nga qyteza e Belgjikës të Bruges më 1392 për të ndihmuar në pastrimin e qytetit.[3][4]

  1. ^ Riska, K. "Design of Ice Breaking Ships" (PDF). Encyclopedia of Life Support Systems. Marrë më 2012-10-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Chapter 5 Ship Design and Construction for Ice Operations. Canadian Coast Guard.
  3. ^ de Kraker, Adrian M.J. (6 qershor 2016). "Ice and water. The removal of ice on waterways in the Low Countries, 1330–1800". Water History. 9 (2): 109–128. doi:10.1007/s12685-016-0152-3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Degroot, Dagomar (19 shkurt 2019). "Some places flourished in the Little Ice Age. There are lessons for us now". The Washington Post (në anglisht). Marrë më 11 nëntor 2019.