Alberta Williams King

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alberta Christine Williams King (13 shtator 1904 - 30 qershor 1974) ishte nëna e Martin Luther King. Ajo luajti një rol të rëndësishëm në punët e Kishës Baptiste Ebenezer. Ajo u qëllua dhe u vra në kishë nga Marcus Wayne Chenault gjashtë vjet pas vrasjes së Martin Luther King, Jr.

Jeta dhe karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alberta Christine Williams u lind më 13 shtator 1904, tek Reverend Adami Daniel Williams, në kohën predikues të Kishës Baptiste Ebenezer në Atlanta, Gjeorgji dhe Jennie Celeste (Parks) Williams. Alberta Williams u diplomua nga shkolla e mesme në Seminarin e Spelmanit dhe fitoi një certifikatë mësimi në Institutin Normal dhe Industrial të Hampton (tani Hampton University) më 1924.

Williams u takua me Martin L. King (atëherë i njohur si Michael King), motra e të cilit Woodie ishte në konvikt me prindërit e saj, pak para se ajo të shkonte në Hampton. Pas diplomimit, ajo njoftoi angazhimin e saj për Mbretin në Kishën Baptiste Ebenezer. Ajo mësoi për një kohë të shkurtër përpara Ditës së Ditës së Falenderimeve 1926, por ajo duhej të largohej sepse mësuesit e martuar nuk ishin lejuar.

Fëmija i parë i tyre, vajza Willie Christine King, lindi më 11 shtator 1927. Më pas, më 15 janar 1929, Michael Luther King Jr, pas Alfred Daniel Williams Mbreti I, i quajtur sipas gjyshit të tij, më 30 korrik 1930. Rreth kësaj kohe , Michael King ndryshoi emrin e tij në Martin Luther King, Sr.

Mbreti Alberta ka punuar shumë për të ngulitur vetë-respektin në fëmijët e saj. Në një ese që ai shkroi në Seminarin e Crozer, Martin Luther King Jr., i cili ishte gjithmonë pranë saj, shkruante se ajo "ishte prapa skenave që vendosnin ato kujdesin e nënës, mungesa e të cilave lë një lidhje të humbur në jetë".

Nëna e Alberta Kingut vdiq më 18 maj 1941, për një sulm në zemër. Familja King më vonë u zhvendos në një shtëpi të madhe me tulla të verdhë tri blloqe larg. Alberta do të shërbejë si organizatore dhe president i Komitetit të Grave Ebenezer nga viti 1950 deri në vitin 1962. Ajo ishte gjithashtu një muzikant i talentuar, i cili shërbeu si organist dhe drejtor i korit në Ebenezer, i cili mund të ketë kontribuar në respektin që djali i saj kishte për muzikën. 3] Në fund të kësaj periudhe, Martin Luther King Sr dhe Jr ishin pastorë të përbashkët të kishës.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alberta King u qëllua dhe u vra më 30 qershor 1974, në moshën 69 vjeç nga Marcus Wayne Chenault, një 23 vjeçar nga Ohio, i cili hodhi dy pistoleta kur ajo u ul në organin e Kishës Baptiste Ebenezer. Chenault deklaroi se ai e shtiu Mbretin sepse "të gjithë të krishterët janë armiqtë e mi" dhe pretendoi se ai kishte vendosur që ministrat e zinj ishin një kërcënim për njerëzit e zinj. Ai tha se synimi i tij origjinal ishte Martin Luther King, Sr., por ai kishte vendosur të qëllonte gruan e tij, për shkak se ajo ishte afër tij. Një nga dhjakët e kishës, Edward Boykin, u vra gjithashtu në sulmin dhe një grua u plagos. Alberta u varros në Varrezat e Pamjeve të Jugut në Atlanta. Martin Luther King, Sr., vdiq nga një sulm në zemër më 11 nëntor 1984, në moshën 84 vjeçare dhe u nderua pranë saj.

Chenault u dënua me vdekje; edhe pse kjo dënim u mbështet në apel, ai më vonë u dënua me burgim të përjetshëm, pjesërisht si rezultat i kundërshtimit të familjes mbretërore ndaj dënimit me vdekje. Më 3 gusht 1995, ai pësoi një goditje dhe u dërgua në një spital ku vdiq nga komplikimet e goditjes së tij më 19 gusht, në moshën 44 vjeçare. [4]