Jump to content

Aleanca ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aleancat ushtarake evropiane para Luftës së Parë Botërore - Antanta e Trefishtë dhe Aleanca e Trefishtë.

Një aleancë ushtarake është një marrëveshje formale midis kombeve në lidhje me sigurinë kombëtare. Kombet në një aleancë ushtarake bien dakord për pjesëmarrjen aktive dhe kontributin në mbrojtjen e të tjerëve në aleancë në rast krize. Në rast se një komb sulmohet, anëtarët e aleancës shpesh janë të detyruar të dalin në mbrojtje të tyre, pavarësisht nëse sulmohen drejtpërdrejt. Pas Luftës së Dytë Botërore, aleancat ushtarake zakonisht sillen më pak në mënyrë agresive dhe veprojnë më shumë si parandalues.

Aleancat ushtarake mund të klasifikohen në pakte mbrojtëse, pakte jo-sulmimi dhe marrëveshje. Aleancat mund të jenë të fshehta (siç ishte e zakonshme nga 1870 deri në 1916) ose publike.

Sipas një grupi të dhënash të aleancave ushtarake të vitit 2002, ka pasur 538 traktate aleance nga viti 1815 deri në 2003. Shumica dërrmuese e aleancave përfshijnë angazhime për të ardhur në mbështetjen ushtarake të një aleati të përfshirë në luftë. Shumica dërrmuese janë në natyrë mbrojtëse.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]