Alfabeti latin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Alfabeti latin apo alfabeti romak është alfabeti i gjuhës latine që flitej nga latinët e hershëm të periudhës Romake e deri në shekujt 15 e 16 të erës sonë. Alfabeti më i përhapur në të gjithë botën e sotme, ky alfabet përdoret gjërësisht për të shkruar pjesën më të madhe të gjuhëve me rrënjë indo-evropjanë (ndër të cilat bën pjesë edhe gjuha shqipe), dhe të tjera me rrënjë jo indo-evropjanë (Gjuhë Uralike) si për shëmbull gjuha estoneze, finlandeze apo hungareze.