Jump to content

Ampermetri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ampermetri është një instrument që përdoret për të matur rrymën në një qark. Rryma elektrike matet në amper (A), prej nga e ka marrë edhe emrin. Për matje të drejtpërdrejtë, ampermetri lidhet në seri me qarkun në të cilin do të matet rryma. Një ampermetër zakonisht ka rezistencë të ulët në mënyrë që të mos shkaktojë një rënie të konsiderueshme të tensionit në qarkun që matet.

Instrumentet e përdorura për matjen e rrymave më të vogla, në rangun e miliamperit ose mikroamperit, përcaktohen si miliampermetra ose mikroampermetra . Ampermetrat e hershëm ishin instrumente laboratorike që mbështeteshin në fushën magnetike të Tokës për funksionim. Nga fundi i shekullit të 19-të, u projektuan instrumente të përmirësuara të cilat mund të montoheshin në çdo pozicion dhe lejonin matje të sakta në sistemet e energjisë elektrike . Në përgjithësi përfaqësohet me shkronjën 'A' në një qark.