Amuleti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një nazar, një amulet për të shmangur syrin e keq.

Një amuletë ose amuleti e njohur gjithashtu si një bukuri e fatit të mirë ose filakteri, është një objekt që besohet se i jep mbrojtje zotëruesit të tij. Fjala "amulet" vjen nga fjala latine amuletum, të cilën Historia Natyrore e Plinit e përshkruan si "një objekt që mbron një person nga telashet". Çdo gjë mund të funksionojë si një amulet; Artikujt e përdorur zakonisht përfshijnë statuja, monedha, vizatime, pjesë bimore, pjesë të kafshëve dhe fjalë të shkruara.

Amuletat që thuhet se i marrin vetitë dhe fuqitë e tyre të jashtëzakonshme nga magjia ose ato që japin fat janë zakonisht pjesë e fesë popullore ose paganizmit, ndërsa amuletët ose objektet e shenjta të fesë së zakonshme të formalizuar si në krishterim besohet se nuk kanë fuqi të tyren pa besim. në Jezusin dhe duke u bekuar nga një klerik, dhe ata gjoja nuk do t'i japin asnjë përfitim paranatyror bartësit që nuk ka një prirje të përshtatshme. Hajmali dhe amulet kanë kuptim të këmbyeshëm. Amuletat i referohen çdo objekti që ka fuqinë për të shmangur ndikimet e liga ose fatin e keq. Një amuletë është një objekt që zakonisht përdoret për mbrojtje dhe është bërë nga një material i qëndrueshëm (metal ose gur i fortë). Amuletat mund të aplikohen edhe në shembuj letre; megjithatë, fjala 'hajmali' përdoret zakonisht për t'i përshkruar këto. Amuletat ngatërrohen ndonjëherë me varëse, objekte të vogla estetike që varen në gjerdan. Çdo varëse e dhënë mund të jetë vërtet një amulet, por gjithashtu mund të jetë çdo objekt tjetër që supozohet se mbron mbajtësin e saj nga rreziku.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]