Jump to content

Hajmalia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hajmali e Karlit të Madh, gjithashtu një relikuare, thuhet se iu gjet në trup kur u hap varri i tij.

Një hajmali është çdo objekt i atribuar me fuqi fetare ose magjike që synon të mbrojë, shërojë ose dëmtojë individët për të cilët janë krijuar. Talismanët janë shpesh objekte portative që barten mbi dikë në mënyra të ndryshme, por gjithashtu mund të instalohen përgjithmonë në arkitekturë. Hajmalitë janë të lidhura ngushtë me amuletë, duke përmbushur shumë nga të njëjtat role, por një ndryshim kryesor është në formën dhe materialitetin e tyre, me hajmalitë që shpesh marrin formën e objekteve (p.sh. veshje, armë ose pergamenë) të cilat janë të gdhendura me tekste magjike.

Talismanët janë përdorur në shumë qytetërime gjatë historisë, me lidhje me praktikat astrologjike, shkencore dhe fetare; por teoria rreth përgatitjes dhe përdorimit ka ndryshuar në disa kultura me teori më të fundit, të epokës së re, talismanike. Talismanët përdoren për një gamë të gjerë funksionesh, të tilla si: mbrojtja personale e mbajtësit, të dashurve ose sendeve, ndihma në pjellorinë dhe ndihma për prodhimin e të korrave.