Anakronizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anakronizmi (nga greqishtja "anachronismos" - "ndryshimi i segmenteve kohore"). Në letërsinë e vargjeve, anakronizmi d.m.th thymje e rrjedhës kohore kundër rrjedhës së renditur sipas historisë për persona, gjëra ose ngjarje. Anakronizmi mund të përdoret me qëllim edhe nga ana e autorit për të arritur efekte të qëllimta. Zakonisht përdoret për të nxitur një efekt komikë. Por edhe në bynat e teatrit nuk është rrallë të vërehet përdorimi i anakronizmit . Këtu përdoret me qëllim që materiali të mbetet i përgjithëkohëshe. Kjo ndodhë b.f. kur në kohën tonë në bynë luhet një dramë nga Greqia antike dhe aty paraqiten me veshje moderne. Anakronizmi i padëshiruar krijohet nëpërmjet mangësisë së njohurive mbi çështjen.