Jump to content

Antifeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antifeja është kundërshtimi i fesë. Ai përfshin kundërshtimin ndaj fesë së organizuar, praktikave fetare ose institucioneve fetare. Termi antifetar është përdorur gjithashtu për të përshkruar kundërshtimin ndaj formave specifike të adhurimit ose praktikës së mbinatyrshme, qofshin të organizuara apo jo. Bashkimi Sovjetik adoptoi ideologjinë politike të marksizëm-leninizmit dhe si rrjedhojë politikën e ateizmit shtetëror që kundërshtoi rritjen e feve.

Antifeja është e dallueshme nga pozicionet specifike të hyjnisë si ateizmi (mungesa e besimit në hyjnitë) dhe antiteizmi (një kundërshtim ndaj besimit në hyjnitë); edhe pse "anti-fetarët" mund të jenë edhe ateistë ose antiteistë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]