Jump to content

Rituali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ritual Śrauta yajna ose zjarri në Kerala, Indi. Ritualet e zjarrit hindu kanë ndryshuar pak për më shumë se tre mijë vjet.

Një ritual është një varg aktivitetesh që përfshijnë gjeste, fjalë, veprime ose objekte të nderuara. [1] [2] Ritualet mund të përshkruhen nga traditat e një komuniteti, duke përfshirë një komunitet fetar. Ritualet karakterizohen, por nuk përkufizohen, nga formalizmi, tradicionalizmi, pandryshueshmëria, rregull-qeverisja, simbolika e shenjtë dhe performanca. [3]

Ritualet janë karakteristikë e të gjitha shoqërive të njohura njerëzore. [4] Ato përfshijnë jo vetëm ritet e adhurimit dhe sakramentet e feve dhe kulteve të organizuara, por edhe ritet e kalimit, ritet e shlyerjes dhe pastrimit, betimet e besnikërisë, ceremonitë e përkushtimit, kurorëzimit dhe inaugurimet presidenciale, martesat, funeralet dhe më shumë. Edhe veprimet e zakonshme si shtrëngimi i duarve dhe thënia " përshëndetje " mund të cilësohen si rituale .


Fusha e studimeve rituale ka parë një sërë përkufizimesh kontradiktore të termit. Njëra e dhënë nga Kyriakidis është se një ritual është një kategori e jashtme ose " etike " për një aktivitet të caktuar (ose grup veprimesh) që, për të huajin, duket irracionale, jo e lidhur ose e palogjikshme. Termi mund të përdoret gjithashtu nga interpretuesi i brendshëm ose " emik " si një pranim se ky aktivitet mund të shihet si i tillë nga shikuesi i pa iniciuar. [5]

psikologji, termi ritual përdoret ndonjëherë në një kuptim teknik për një sjellje të përsëritur të përdorur sistematikisht nga një person për të neutralizuar ose parandaluar ankthin; mund të jetë një simptomë e çrregullimit obsesiv-kompulsiv, por sjelljet ritualiste obsesive-kompulsive janë përgjithësisht aktivitete të izoluara.

  1. ^ "Definition of RITUAL". merriam-webster.com (në anglisht).
  2. ^ Turner, Victor Witter (1973). "Symbols in African Ritual (16 March 1973)". Science. 179 (4078): 1100–1105. Bibcode:1973Sci...179.1100T. doi:10.1126/science.179.4078.1100. PMID 17788268. A ritual is a stereotyped sequence of activities involving gestures, words, and objects, performed in a sequestered place, and designed to influence preternatural entities or forces on behalf of the actors' goals and interests. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Bell (1997).
  4. ^ Brown, Donald (1991). Human Universals. United States: McGraw Hill. fq. 139. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Kyriakidis, E., red. (2007). The archaeology of ritual. Cotsen Institute of Archaeology UCLA publications. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)