Adhurimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbreti pers (në mes) dhe oborrtarët (djathtas) të përshkruar në qëndrimin konvencional të adhurimit
Shkallë të ndryshme të adhurimit, nga një përkulje e lehtë e kokës deri në sexhde të plotë.
Moravianët që kryejnë proskynesis gjatë adhurimit në 1735.

Proskynesis /ˌ p r ɒ s k ɪ ˈ n iː s ɪ s / ose proskinesis /ˌ p r ɒ s ɪ ˈ n iː s ɪ s / , / proskinesis / ˌ p r ɒ s k ɪs / s ( greqisht προσκύνησις , proskýnēsis ; Latinisht adoration ) është një gjest solemn i respektit për perënditë dhe njerëzit; ndër persët, i referohej një burri që bënte sexhde dhe puthte tokën ose gjymtyrët e një personi të respektuar. Proskynesis ( adoratio ) ishte një nga ritet fetare të grekëve dhe romakëve.

ceremonialin bizantin, është një gjest i zakonshëm përgjërimi ose nderimi. Akti fizik varionte nga përulja e plotë deri te një zhanër, përkulje ose përshëndetje e thjeshtë që konkretizonte pozicionet relative të interpretuesit dhe përfituesit brenda një rendi hierarkik ( taksi ).

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala greke προσκύνησις rrjedh nga folja προσκυνέω, proskyneo, vetë e formuar nga fjalët e përbëra πρός, pros (drejt) dhe κυνέω, kyneo ([I] puth). Ai përshkruan një qëndrim përuljeje, nënshtrimi ose adhurimi adhurues – veçanërisht ndaj një sunduesi sovran, Zotit ose perëndive.

Praktikoni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas HerodotitHistoritë e tij, një person me gradë të barabartë mori një puthje në buzë; dikush i një rangu pak më të ulët dha një puthje në faqe; dhe dikush me një pozitë shumë inferiore shoqërore duhej të përkulej plotësisht para personit tjetër para tyre. [1] Për grekët, dhënia e proskynesis për një të vdekshëm shihej si barbare dhe qesharake.

Aplikacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zakoni persian mund të ketë bërë që disa grekë të besojnë se ata e adhuronin mbretin e tyre si zot, i vetmi person që mori proskynesis nga të gjithë, dhe keqinterpretime të tjera shkaktuan konflikte kulturore. Proskynȇsis nuk ishte një zakon specifik vetëm i oborrit Akamenid, pasi praktikohej shumë më herët në oborrin asirian . Ndryshe nga sugjerimet e autorëve grekë, burimet orientale nuk lënë asnjë dyshim se proskynȇsis nuk kishte karakterin e një gjesti fetar, por ishte një element i ceremonisë gjyqësore. [2]

Aleksandri i Madh e propozoi këtë praktikë gjatë jetës së tij duke iu përshtatur zakoneve lokale të zonave persiane që pushtoi, por ajo nuk u pranua nga shokët e tij grekë (siç është vërejtur nga historiani i oborrit, Callisthenes ); ai më vonë nuk insistoi në praktikë. Shumica e njerëzve të tij mund të përballonin interesin e Aleksandrit për të pasur një gardërobë persiane, por nderimi i mbretit sikur të ishte një zot me proskynesis shkoi paksa larg. [3] Sipas Arrianit, Callisthenes shpjegon ekzistencën e mënyrave të ndara për të nderuar një perëndi ose një njeri dhe se sexhdeja është një mënyrë për të nderuar në mënyrë eksplicite perënditë. Ajo shihet si një kërcënim për grekët, 'të cilët janë njerëzit më të përkushtuar ndaj lirisë'. Sipas Callisthenes, sexhdeja ishte një mënyrë e huaj dhe poshtëruese. [3]

Perandori Dioklecian (AD 284–305) zakonisht mendohet se e ka futur këtë praktikë në Perandorinë Romake, duke krijuar një ndarje me institucionet republikane të principatit, të cilat ruajtën formën, nëse jo qëllimin, të qeverisjes republikane . Megjithatë, ka disa prova që një formë joformale e proskinezës praktikohej tashmë në oborrin e Septimius Severus . Arsyeja politike për këtë ndryshim ishte ngritja e rolit të perandorit nga "qytetari i parë" në një sundimtar të botës tjetër, i largët nga nënshtetasit e tij, duke reduktuar kështu gjasat e revoltës së suksesshme, që kishte pllakosur Perandorinë gjatë 50 viteve të mëparshme.

Disa forma të proskynesis, të tilla si ato që përfshinin puthjen e gjoksit, duarve ose këmbëve të perandorit, u rezervoheshin kategorive të veçanta të zyrtarëve. Audienca e dhënë për delegacionet vendase ose të huaja përfshinte seri të shumta proskynesis në pikat e shënuara nga disqe porfiri ( omfalia ) të vendosura në dysheme. Të paktën deri në shekullin e 10-të, ceremonialet perandorake shmangnin proskinezën të dielave nga nderimi për Zotin. Si një shfaqje besnikërie, proskynesis kishte ngjyrime të forta politike; ai përsëritet në ikonografinë perandorake dhe rëndësia e tij në ceremonialet perandorake ndonjëherë mund të ngrejë dilema delikate diplomatike kur përfshiheshin pushtetarë të huaj.

Në mënyrë të ngjashme, perandori nuk u përshëndet më si " Imp(erator) " në monedha, që do të thoshte "komandant i përgjithshëm", por si " D(ominus) N(oster) " - "Zoti ynë". Me konvertimin e Kostandinit, I në krishterim, proskynesis u bë pjesë e një rituali të përpunuar, ku perandori u bë mëkëmbës i Zotit në tokë. [4][nevojitet citimi i plotë] preku gjithashtu zyrat e tjera kryesore të Perandorisë. Justiniani I dhe Theodora insistuan të dy në një formë ekstreme të proskynesis, madje edhe nga anëtarët e Senatit Romak, dhe ata u sulmuan për këtë nga ProkopiHistorinë e tij sekrete . [5]

Në krishterim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Folja Une adhuroj( proskyneo ) përdoret shpesh në Septuagintën dhe Testamentin e Ri për adhurimin e perëndive pagane ose adhurimin e Zotit të Izraelit . Përveç kësaj, kjo fjalë në disa raste është përdorur për adhurimin e engjëjve. [6]

Ashtu si me grekët pesë shekuj më parë, praktika ishte tronditëse, por mbizotëronte. [7] Me konvertimin e Kostandinit në krishterim, ai u bë pjesë e një rituali të përpunuar, duke e bërë perandorin "zëvendës-regjent të Zotit në tokë".

Çështja e pranueshmërisë së adhurimit në lidhje me ikonat (përkulja dhe puthja e ikonave) u ngrit në shekullin e 8-të gjatë periudhës së ikonoklazmës . Kundërshtarët e proskynesis në lidhje me ikonat iu referuan urdhërimit të dytë të Ligjit të Moisiut :

"Nuk do t'i bësh vetes një shëmbëlltyrë të gdhendur asnjë ngjashmëri të ndonjë gjëje që është në qiell lart, ose në tokë poshtë, ose në ujërat nën tokë; nuk do të përkulesh (pelegrinazhet) para tyre dhe as nuk do t'u shërbesh (ju dashuroni) ato. Sepse unë, Zoti, L , jam një Perëndi xheloz." [8] [9]

Një mbrojtës i adhurimit në lidhje me ikonat ishte Gjoni i Damaskut . Ai shkroi tre traktate mbi imazhet hyjnore në mbrojtje të ikonave, në të cilat ai përshkroi disa lloje të proskynesis. Lloji i parë është proskynesis i latreia (λατρεία), të cilin njerëzit ia japin Zotit, i cili vetëm është i adhurueshëm nga natyra. Gjoni besonte se vetëm lloji i parë i proskynesis i lidhur me latreia ishte i ndaluar nga Zoti. Llojet e tjera të proskinezës: proskineza e kryer në lidhje me shenjtorët dhe imazhet e tyre ( ikona ) lejohen nga Zoti. [10]

Në teologjinë e krishterë, adhurimi tregon atë nderim të thjeshtë që u lejohet gjithashtu shenjtorëve, ikonave, etj., në krahasim me Latreia (adhurim), që i detyrohet vetëm Zotit triuni .

"Përshëndetje dhe adhurim i respektuar" ( Greek  ; Latin: "osculum et honorariam adorationem" ) për ikonat u krijua nga Koncili i Dytë i Nikesë (Koncili i Shtatë Ekumenik ) në 787. [11]

Autorë të ndryshëm e përkthejnë fjalën greke "προσκύνησις" nga tekstet e krishtera në anglisht ndryshe: adhurim, [12] adhurim, [13] [14] nderim, [15] hark, nderim. [16]

Shenjtorët e ditëve të mëvonshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Kishën e Jezu Krishtit të Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme, proskineza ndodh në një numër rrëfimesh në Librin e Mormonit . [17] [18] [19] [20]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sexhdeja
 • Zemnoy poklon
 • Perkulje
 • Pankarta

Referencat dhe burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat
 1. Lunker 1860, p. 10.

2. The Oxford Dictionary of Byzantium : në 3 vëll. / ed. nga d. oktor Aleksandër Kazhdan. - N. Y. ; Oxford : Oxford University Press, 1991. - 2232 f. — . - Vëllimi i tretë, F. 1738

,,,.

4. Herodoti. Historitë. fq. I.134. Stampa:Cite librin: Mungon ose është bosh parametri |gjuhë= (Ndihmë!)

5. Dabrowa, Edward (2014) Arsacidët: Zotat apo krijesa të ngjashme me Perëndinë? F. 157.

6. Aleksandri III dhe proskynesis: një aferë

7. Frank Kolb, Herrscherideologie in der Spätantike. Gabim te stampa Webarchive: Mungon adresa e arkivimit. Rishikim nga Chris Epplett, Bryn Mawr Classical Review, 2002.07.02.

8. The Oxford Dictionary of Byzantium : në 3 vëll. / ed. nga doktor Aleksandër Kazhdan. - N. Y. ; Oxford : Oxford University Press, 1991. - 2232 f. — . - T. 3, f. 1738

9. John Julius Norwich

10. Mitchell, Stephen. (2007) Një histori e Perandorisë Romake të mëvonshme 284-641 pas Krishtit: Transformimi i Botës së Lashtë. Oxford: Blackwell, f. 228.

11. Prokopi, Historia sekrete 30, 21-30.

12. Lozano, Ray M. (2019). Proskynesis e Jezusit në Dhiatën e Re: Një studim mbi rëndësinë e Jezusit si një objekt i "Proskuneo" në Shkrimet e Dhiatës së Re. Londër: Bloomsbury Academic. fq. 21. ISBN 978-0-567-68814-9. Stampa:Cite librin: Mungon ose është bosh parametri |gjuhë= (Ndihmë!)

13. Ammien Marcellin, Historia e Romës, Shekulli IV, Libri XV, Kapitulli 5

14. "Иш.20". azbyka.ru (në rusisht). Marrë më 2020-04-03.

15. Interlinear Greek English Septuagint Old Testament (LXX) (në anglisht). Arkivi i Internetit. 2014.

16. PG 94. / kol. 1237, ϛ; kol. 1245, ιϛ

17. Sacrorum conciliorum nova et amplisima collectio. Tomus 13 kol. 378

18. Aleatët, Maria (1898). Shën Gjon Damaskini mbi imazhet e shenjta. Londër: Thomas Baker. fq. 104. Stampa:Cite librin:

19. "Këshilli i Nicesë anuloi dekretet e Sinodit ikonoklastik të Kostandinopojës dhe sanksionoi solemnisht një adhurim të kufizuar (proskynesis) të imazheve." – Philip Schaff. "Historia e kishës së krishterë" / Vëllimi III / PERIUDHA E KATËRT: KISHA MË SI TË BARBARËVE. Nga Gregori I. Tek Gregori VII. A. D. 590 – 1049 (1073). / KAPITULLI X. AKTIMI DHE CEREMONITE. / § 102. Rivendosja e adhurimit të imazhit nga Këshilli i Shtatë Ekumenik, 787.

21. Ware, Peshkopi Kallistos (Timothy) (1993). Kisha Ortodokse. Londër: Librat e Penguinëve. fq. 257. ISBN 0-14-014656-3. Stampa:Cite librin: Mungon ose është bosh parametri |gjuhë= (Ndihmë!)

22. "Shtatë këshillat ekumenikë të kishës së pandarë: kanunet dhe dekretet e tyre dogmatike, së bashku me kanonet e të gjitha sinodeve lokale që kanë marrë pranimin ekumenik" / nga Percival, Henry R, ​​/ 1900 / f. 550

23. "Libri i dëshmive të Mormonit: Rënia në tokë në adhurim (Lindja e Afërt e Lashtë)". provecentral.org. Libri i Mormonit Qendror. 19 shtator 2020. Marrë më 13 gusht 2021.

24. Nibley, Hugh (1988). "Rituali i Botës së Vjetër në Botën e Re". Një Qasje ndaj Librit të Mormonit. Salt Lake City dhe Provo, UT: Deseret Book and FARMS. fq. 295–310. Stampa:Cite librin: Mungon ose është bosh parametri |gjuhë= (Ndihmë!)

25. Bowen, Matthew L. (22 qershor 2016). ""Dhe ja, ata kishin rënë në tokë": Një ekzaminim i proskinezës në Librin e Mormonit". Studia Antiqua (në anglisht). Libri i Mormonit Qendror. 4 (1): 91–110. Marrë më 13 gusht 2021.

26. Bowen, Matthew (2013). "'Ata erdhën dhe e mbajtën nga këmbët dhe e adhuruan': Prokineza para Jezusit në kontekstin e saj biblik dhe të lashtë të Lindjes së Afërt". Studime në Bibël dhe Antikitet. 5 (1). ISSN 2151-7800. Marrë më 13 gusht 2021.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Lübker, Friedrich (1860). Reallexikon des classischen Alterthums für Gymnasien. Leipzig: Teubner. Stampa:Cite librin: Mungon ose është parametra bosh |gjuhë= (Ndihmë!)
 • Josef Wiesehöfer: "Denn ihr huldigt nicht einem Menschen als eurem Herrscher, sondern nur den Göttern". Bemerkungen zur Proskynese në Iran", në: C.G. Cereti / M. Maggi / E. Provasi (red.), Temat fetare dhe tekstet e Iranit para-islamik dhe Azisë Qendrore. Ditëlindja më 6 dhjetor 2002, Wiesbaden 2003, S. 447– 452.
 • Mendham, John (1850). Këshilli i Shtatë i Përgjithshëm, i Dytë i Nikesë, u mbajt pas Krishtit. 787, në të cilin u themelua adhurimi i imazheve: Me shënime të bollshme nga "Librat Caroline", Përpiluar nga Urdhri i Karlit të Madh për ngatërrimin e tij. Londër: W.E. Piktor
 • Rung, Eduard V. (2020). "Gestet e proskynēsis në Perandorinë Achaemenid". Klio. 102 (2): 405-444. doi: 10.1515/klio-209-1001. Stampa:Cite ditar: Mungon ose është parametra bosh |gjuhë= (Ndihmë!)

[[Kategoria:Perandoria Romake]] [[Kategoria:Fjalë dhe shprehje greke]]

 1. ^ Herodotus. Histories. fq. I.134. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Dabrowa, Edward (2014) The Arsacids: Gods or Godlike Creatures? P. 157.
 3. ^ a b Alexander III and proskynesis: an affair
 4. ^ John Julius Norwich
 5. ^ Procopius, Secret History 30, 21-30.
 6. ^ Lozano, Ray M. (2019). The Proskynesis of Jesus in the New Testament: A Study on the Significance of Jesus as an Object of "Proskuneo " in the New Testament Writings. London: Bloomsbury Academic. fq. 21. ISBN 978-0-567-68814-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Ammien Marcellin, History of Rome , 4th Century, Book XV, Chapter 5
 8. ^ "Исх.20". azbyka.ru (në rusisht). Marrë më 2020-04-03.
 9. ^ Interlinear Greek English Septuagint Old Testament (LXX) (në anglisht). Internet Archive. 2014.
 10. ^ PG 94. / col. 1237, ϛ; col. 1245, ιϛ
 11. ^ Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio. Tomus 13 col. 378
 12. ^ Allies, Mary (1898). St. John Damascene on holy images. London: Thomas Baker. fq. 104. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ „The Nicene Council nullified the decrees of the iconoclastic Synod of Constantinople, and solemnly sanctioned a limited worship (proskynesis) of images.” – Philip Schaff. "History of the christian church" / Volume III / FOURTH PERIOD: THE CHURCH AMONG THE BARBARIANS. From Gregory I. To Gregory VII. A. D. 590 – 1049 (1073). / CHAPTER X. WORSHIP AND CEREMONIES. / § 102. The Restoration of Image-Worship by the Seventh Oecumenical Council, 787.
 14. ^ Mendham 1850.
 15. ^ Ware, Bishop Kallistos (Timothy) (1993). The Orthodox Church. London: Penguin Books. fq. 257. ISBN 0-14-014656-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "The Seven ecumenical councils of the undivided church : their canons and dogmatic decrees, together with the canons of all the local synods which have received ecumenical acceptance" / by Percival, Henry R, / 1900 / p. 550
 17. ^ "Book of Mormon Evidence: Falling to the Earth in Worship (Ancient Near East)". evidencecentral.org. Book of Mormon Central. 19 shtator 2020. Marrë më 13 gusht 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Nibley, Hugh (1988). "Old World Ritual in the New World". An Approach to the Book of Mormon. Salt Lake City and Provo, UT: Deseret Book and FARMS. fq. 295–310. Arkivuar nga origjinali më 13 nëntor 2017. Marrë më 30 korrik 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 19. ^ Bowen, Matthew L. (22 qershor 2016). ""And Behold, They Had Fallen to the Earth": An Examination of Proskynesis in the Book of Mormon". Studia Antiqua (në anglisht). Book of Mormon Central. 4 (1): 91–110. Marrë më 13 gusht 2021.
 20. ^ Bowen, Matthew (2013). "'They Came and Held Him by the Feet and Worshipped Him': Prokynesis before Jesus in Its Biblical and Ancient Near Eastern Context". Studies in the Bible and Antiquity. 5 (1). ISSN 2151-7800. Marrë më 13 gusht 2021. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)