Bashkësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një komunitet interesi mbledhur në Stonehenge, Angli, për solsticin veror.

Një komunitet zakonisht konsiderohet si një njësi sociale (një grup njerëzish), që kanë diçka të përbashkët, të tilla si normat, vlerat, identitetin. Marrëdhënie të qëndrueshme që shtrihen përtej lidhjeve të menjëhershëm gjenealogjike të përcaktojë një ndjenjë të komunitetit. Njerëzit kanë tendencë për të përcaktuar këto lidhje sociale aq e rëndësishme për identitetin e tyre, praktikë, dhe role në institucionet sociale si familje, shtëpi, punë, qeveria, shoqëria, apo njerëzimit, në përgjithësi.Po ashtu komuniteti bashkon nje grupe njerëzish si P.SH. Institucionet fetare, klubet,institucionet shkollore dhe shume te tjera...

Termi Komuniteti ka dy kuptime të veçanta.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Komuniteti mund të referohen në një njësi të vogël, zakonisht sociale që ndan vlera të përbashkëta. Termi gjithashtu mund t'i referohet komunitetit kombëtar ose komuniteti ndërkombëtar, dhe
  • Në biologji, një komunitet është një grup i bashkëveprojmë organizmat e gjallë ndarjen e një mjedis të populluar.

Në komunitetet njerëzore, qëllimet, besimi, burimet, preferencat, nevojat, rreziqet, dhe një numër i kushteve të tjera mund të jenë të pranishëm dhe të përbashkët, që ndikojnë në identitetin e pjesëmarrësve dhe shkallën e tyre të kohezionit. Që prej ardhjes së internetit, koncepti i komunitetit ka kufizim më pak gjeografike, pasi njerëzit tani mund të mblidhen praktikisht në një komunitet online dhe ndajnë interesa të përbashkëta, pavarësisht nga vendndodhja fizike. Para internetit, komunitetet virtuale (si organizatat shoqërore apo akademike)ishin më tepër të kufizuara nga kufizimet e komunikimit dhe transportit teknologjitë në dispozicion