Jump to content

Antigon Dosoni III

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antigon Dosoni III ishte mbret i Maqedonisë nga viti 229 para Krishtit deri në vitin 221 para Krishtit. Ai ishte anëtar i dinastisë Antigonid .

Sfondi familjar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antigon Dosoni III ishte gjysmë kushëriri i paraardhësit të tij, Dhimitri II Etolik . Babai i Dosonit ishte Demetrius the Fair (shkurtimisht mbret i Kirenës), djali i Demetrius Poliorcetes dhe gruas së tij të tretë, Ptolemaïs, vajza e Ptolemeut I Soter dhe Eurydice, e bija e Antipatrit . [1] Si i tillë, Dhimitër i Bukur ishte, nga ana e babait të tij, një gjysmëvëlla më i vogël i babait të Dhimitër II, Antigonus II Gonatas, i biri i Poliorcetes nga gruaja e tij e parë, Fila, një tjetër nga vajzat e Antipatrit; si dhe një nip i Ptolemy Keraunos dhe Meleager nga ana e nënës së tij. Sipas Eusebius, nëna e vetë Dosonit ishte një fisnike thesaliane, Olimpia, e bija e Pauliklitus nga Larisa . [2] Antigoni kishte gjithashtu një vëlla të quajtur Echecrates, [3] djali i të cilit, i quajtur Antigonus sipas vetë Dosonit, u dënua me vdekje nga Perseu me ngjitjen e këtij të fundit në fronin e Maqedonisë. [4]

Babai i Dosonit, Dhimitri i Bukuri, vdiq diku rreth vitit 250 para Krishtit, si rezultat i ngjarjeve që ndodhën pasi u thirr nga Maqedonia në Kirene për t'u martuar me Berenikën II, vajzën dhe trashëgimtarin e Magasit të Kirenës . Në vend që të kënaqej me nusen e tij të re, Demetrius u bë haptazi i dashuri i nënës së saj të fuqishme, Apama II . Kështu nusja xheloze mori hak duke i vrarë atij. [5] Është e paqartë nëse nëna e Doson kishte vdekur para kësaj kohe.

Emri i Antigonit, Doson, është greqisht për "do të jap". Kuptimi i kësaj është i paqartë. Sipas Plutarkut, "nënkuptoi se ai ishte i dhënë pas premtimeve, por nuk i kreu angazhimet e tij", [6] edhe pse edhe kuptimi i saktë i kësaj është i paqartë.

Regjent i Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Dhimitri II vdiq në betejë në 229 para Krishtit, djali i tij dhe pasardhësi i ardhshëm, Filipi V i mëvonshëm, ishte vetëm nëntë vjeç. Sipas Plutarkut, ushtria dhe fisnikëria maqedonase mendonin se situata politike ishte shumë e paqëndrueshme për të pritur Filipin. V për t'u pjekur mjaftueshëm për të marrë komandën. [7] Si pasojë, fisnikëria maqedonase iu drejtua Dosonit, i cili më pas u bë regjent i mbretërisë dhe më pas u martua me vejushën e paraardhësit të tij dhe nënën e Filipit, [8] Chryseis. [9] Megjithatë, ishte vetëm pasi Dosoni demonstroi aftësitë e tij udhëheqëse duke arritur (aty ku kushëriri i tij Demetrius kishte dështuar) në mposhtjen e pushtuesve Dardanii dhe gjithashtu në shuarjen e një rebelimi të thesalianëve [10] dhe duke treguar se sundimi i tij ishte përgjithësisht i moderuar dhe i mirë., se iu dha titulli mbret. [11] Ndryshe nga paraardhësit e tij Antigonid, ai nuk kishte rivalë të mundshëm për të sfiduar të drejtën e tij për të sunduar. Megjithatë, edhe si mbret ai me sa duket e imagjinonte veten si kujdestar për djalin e kushëririt të tij, Filipin V.

Mbret i Maqedonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si mbret, Antigoni III u tregua po aq mjeshtër i diplomacisë taktike sa i strategjisë ushtarake. Në më pak se një dekadë sundimi ai jo vetëm që siguroi kufijtë e kombit të tij, ai gjithashtu rivendosi Maqedoninë si fuqinë dominuese në rajon. Ndryshe nga sundimtarët e mëparshëm maqedonas që u përpoqën të sundonin drejtpërdrejt mbi fqinjët e tyre të pavarur në Perëndim dhe Jug, ai formoi aleanca me Epirin dhe Lidhjen Akeane . Kur Sparta, nën Kleomenes III, u përpoq të vendoste hegjemoninë mbi të gjithë Peloponezin, Aratus i Sikionit - për një kohë të gjatë udhëheqësi i opozitës greke ndaj dominimit maqedonas - ftoi Antigonin të ndërhynte (226 para Krishtit). Duke vendosur bazën e tij në lartësitë mbi Korinth, Antigonus rindërtoi një ligë helene me bazë të gjerë (224 BC) nën udhëheqjen e tij përpara se të fillonte sulmin e tij në Spartë. Forcat spartane, të mposhtura nga ushtria maqedonase më e madhe, e pajisur më mirë, u tronditën aq shumë në Betejën e Sellasias (222 para Krishtit) që Kleomeni arriti të shpëtonte vetëm me disa kalorës, dhe në fund iu desh të kërkonte strehim në Egjipt . [12] Megjithatë, në një gjest madhështor, Antigoni i ndaloi ushtarët e tij që të mos plaçkisnin Spartën, duke thënë se armiku i tij ishte Kleomenes, jo Sparta. [13]

Antigoni nuk i mbijetoi shumë kësaj fitoreje. Sepse, ndërsa forcat e tij po bënin fushatë në Peloponezin jugor, ilirët pushtuan Maqedoninë nga veriu. Antigonit iu desh të nxitonte në veri për të zmbrapsur këtë kërcënim të ri. Gjatë rrugës, Antigoni kaloi nëpër Tegea dhe Argos, mbërritja e tij në këtë të fundit përkoi me fillimin e Lojërave Nemeane, ku u nderua nga Lidhja Akeane dhe qytete të tjera të ndryshme. [14] Vdekja e tij ndodhi menjëherë pas, kur u kthye në Maqedoni dhe angazhoi ushtrinë ilire; sepse edhe pse forcat maqedonase ishin përsëri fitimtare, komandanti u sëmur gjatë betejës (ndoshta jo domosdoshmërisht si pasojë e një ene gjaku të çarë) dhe vdiq. [15]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Plutarch, Life of Demetrius, 46.3, 53.4
 2. ^ Eusebius, Chronicle, 243
 3. ^ Livy xl. 54
 4. ^ Livy xl. 58
 5. ^ Dodson, Aidan & Hilton, Dyan, The Complete Royal Families of Ancient Egypt (2010), p. 279
 6. ^ Plutarch, Life of Aemilius Paullus 8.3
 7. ^ Plutarch, Life of Aemilius Paullus 8.3
 8. ^ Plutarch, Life of Aemilius Paullus 8.3
 9. ^ Eusebius, Chronicle 1.237-8; also Syncellus Chronicle 535.19
 10. ^ Justin, Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus 28.3
 11. ^ Plutarch, Life of Aemilius Paullus 8.3
 12. ^ Polybius, Histories 2.69.10
 13. ^ Justin, Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus 28.4
 14. ^ Polybius, Histories 2.70.4
 15. ^ Polybius, Histories 2.70.6