Jump to content

Antonio Pretorio

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lippstadt

Antonio Pretorio (gjermane: Anton Praetorius) (lindi 1560 - Lippstadt Njemije e pesqind e gjashtdhjete- vdiq më 6 dhjetor 1613 - Njemije e gjashtqind e trembedhjete), Teolog i reformuar Gjermani, shkrimtar, kundershtar (opozitar) i proceseve kunder shtrigave dhe torturave.

proceseve kunder shtrigave

Antonio Pretonio shkruante ne latinisht ne 1595 dorshkrimi i pare me i vjeter ne keshtjellen e Haidelbergut.

ballinë Vas Heidelbergense Praetorius

Ne 1596 behet predikator (prift apo si ju thone atyre perfaqsuesve katolik) ne gjykaten e princit te Birstein (Frankfurti mbi Main). Ne 1597 princi e nominon (emron) antare te Tribunalit kunder shtrigave (gjykates). Pretorio proteston kunder tortures dhe arrin qe te mbyll Procesin dhe te bej te lire gruan.

Laudenbach strehoj teolog

Pretorio e humbet punen (detyren) e predikuesit ne gjyqin e 1598 dhe behet (parochy) ne Laudenbach. Nen pseudonimin e djalit te ti Johanes Scultetus i publikuar ne 1598 libri “Relacionet fondamentale te magjise e per magjine” kunder obsesionit per shtrigat dhe torturen.

Praetorius Relacionet fondamentale te magjise e per magjine 1602

Me 1602 merr kurajon(guximin) per te publikuar edicionin e dyte te “relacioneve fundamentale” duke perdorur emrin e tij te vertet si autor i ketij libri. Me 1613 del Edicioni i trete me 1613 dhe me 1629 publikohet pas vdekjes edicioni i katert.

Veprat Praetorius

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Vas Heidelbergense, Heidelberg, 1595 (latinisht)
  • Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern. Durch Joannem Scultetum Westphalo camensem 1598
  • Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern: kurtz und ordentlich erklärt durch Antonium Praetorium 1602, 1613, 1629
  • De Sacrosanctis Sacramentis novi foederis Jesu Christi 1602 (latinisht)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]