Jump to content

Apartamenti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ndërtesë apartamentesh me kate më të ulëta në anën e majtë të Avenue of the Americas në Manhattan, pranë një ndërtese apartamentesh rrokaqiell.

Një apartament, banesë, ose njësi është një njësi banimi e pavarur (një lloj pasurie e paluajtshme banuese) që zë pjesë të një ndërtese, përgjithësisht vetëm në një kat. Ka shumë emra për këto ndërtesa të përgjithshme (shih më poshtë). Kohëzgjatja e banesave të apartamenteve gjithashtu ndryshon në mënyrë të konsiderueshme, nga banesat publike në shkallë të gjerë, te banimi i pronarit brenda asaj që është ligjërisht një bashkëpronësi (titulli i shtresës ose pronë e përbashkët), deri te qiramarrësit që marrin me qira nga një qiradhënës privat.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi apartament preferohet në Amerikën e Veriut (megjithëse në disa qytete kanadeze, banesa përdoret për një njësi që është pjesë e një shtëpie që përmban dy ose tre njësi, zakonisht në një kat). Në Mbretërinë e Bashkuar, termi apartament është më i zakonshëm në qarqet profesionale të pasurive të paluajtshme dhe arkitekturore, ku përndryshe termi banesë përdoret zakonisht, por jo vetëm, për një apartament në një nivel të vetëm (pra një apartament "i sheshtë").

Në disa vende, fjala "njësi" është një term më i përgjithshëm që i referohet si apartamenteve ashtu edhe suitave të biznesit me qira. Fjala 'njësi' përdoret përgjithësisht vetëm në kontekstin e një ndërtese në veçanti.

"Ndërtesat me përdorim të përzier" kombinojnë përdorime komerciale dhe banuese brenda së njëjtës strukturë. Në mënyrë tipike, ndërtesat me përdorime të përziera përbëhen nga biznese në katet e poshtme (shpesh me pakicë në katin e parë me pamje nga rruga dhe në nivele mbështetëse nëntokësore) dhe apartamente banimi në katet e sipërme.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]