Jump to content

Pasuria e paluajtshme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shtëpi e shkëputur për një familje në Essex, Connecticut, Shtetet e Bashkuara.

Pasuria e paluajtshme është pronë e përbërë nga toka dhe ndërtesat në të, së bashku me burimet e saj natyrore si rritja e të korrave (p.sh. druri), mineralet ose uji, dhe kafshët e egra; pasuri e paluajtshme e kësaj natyre; një interes që i është dhënë kësaj (gjithashtu) një send i pronës së paluajtshme, (në përgjithësi) ndërtesa ose banesa në përgjithësi.[1][2] Për sa i përket ligjit, realja është në lidhje me pronën e tokës dhe është e ndryshme nga prona private ndërsa pasuria nënkupton "interesin" që një person ka në atë pronë toke.[3]

Pasuritë e paluajtshme janë të ndryshme nga prona personale, e cila nuk është e lidhur përgjithmonë me tokën (ose vjen me tokën), të tilla si automjete, varka, bizhuteri, mobilje, vegla dhe mjete lëvizëse të një ferme dhe kafshë ferme.

Në Shtetet e Bashkuara, transferimi, zotërimi ose blerja e pasurive të paluajtshme mund të bëhet përmes korporatave të biznesit, individëve, korporatave jofitimprurëse, fiduciarëve ose çdo entiteti juridik siç shihet brenda ligjit të çdo shteti të SHBA.

  1. ^ "Real estate": Oxford English Dictionary online: Retrieved September 18, 2011
  2. ^ James Chen (2 maj 2019). "What Is Real Estate?". investopedia.com. Arkivuar nga origjinali më 18 gusht 2000. Marrë më 13 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Real Estate. Funk & Wagnalls New World Encyclopedia, 1. 2018. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)