Jump to content

Prona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndërtesat e dyqaneve, hoteleve dhe rezidencave janë forma të zakonshme të pronës.

Prona është një sistem i të drejtave që u jep njerëzve kontroll ligjor të sendeve me vlerë,[1] dhe gjithashtu i referohet vetë sendeve me vlerë. Në varësi të natyrës së pronës, një pronar i pronës mund të ketë të drejtën për të konsumuar, ndryshuar, ndarë, ripërcaktuar, marrë me qira, hipotekë, peng, shesë, shkëmbejë, transferojë, dhurojë ose shkatërrojë atë, ose të përjashtojë të tjerët nga ta bëjnë atë. këto gjëra, si dhe ndoshta ta braktisësh atë; ndërsa pavarësisht nga natyra e pronës, pronari i saj ka të drejtë ta përdorë atë në mënyrë të duhur sipas të drejtave pronësore të dhëna.

ekonomi dhe ekonomi politike, ekzistojnë 3 forma të gjera të pronës: pronë private, pronë publike dhe pronë kolektive (e quajtur edhe pronë kooperative). Prona që i përket së bashku më shumë se njërës palë mund të zotërohet ose kontrollohet nga kjo në mënyra shumë të ngjashme ose shumë të dallueshme, qoftë thjesht apo komplekse, qoftë në mënyrë të barabartë apo të pabarabartë. Megjithatë, ekziston pritshmëria që vullneti (më tepër diskrecioni) i secilës palë në lidhje me pronën të jetë i përcaktuar qartë dhe i pakushtëzuar, për të dalluar pronësinë dhe servitutin nga qiraja. Palët mund të presin që vullnetet e tyre të jenë unanime, ose në mënyrë alternative secila prej tyre, kur nuk ekziston mundësia apo mundësia e një mosmarrëveshjeje me ndonjë tjetër prej tyre, mund të presin që vullneti i tij, i saj, apo i tyre të jetë i mjaftueshëm dhe absolut. . Rideklarimi i parë e përkufizon pronën si çdo gjë, të prekshme ose të paprekshme, ku një marrëdhënie juridike ndërmjet personave dhe shtetit zbaton një interes posedues ose titull ligjor në atë send. Kjo marrëdhënie ndërmjetësuese ndërmjet individit, pronës dhe shtetit quhet regjim pronësor.

Në sociologji dhe antropologji, prona shpesh përkufizohet si një marrëdhënie midis dy ose më shumë individëve dhe një objekti, në të cilin të paktën njëri prej këtyre individëve mban një grup të drejtash mbi objektin. Dallimi midis "pronës kolektive" dhe "pronës private" konsiderohet si konfuzion pasi individë të ndryshëm shpesh kanë të drejta të ndryshme mbi një objekt të vetëm.

Llojet e pronës përfshijnë pronën e paluajtshme (kombinimin e tokës dhe çdo përmirësim në ose në terren), pronën personale (pasuri fizike që i përket një personi), pronën private (pronë në pronësi të personave juridikë, subjekteve afariste ose personave fizikë individualë), publike. pronë (pronë shtetërore ose publike dhe në dispozicion) dhe pronë intelektuale (të drejta ekskluzive mbi krijimet artistike, shpikjet, etj.). Megjithatë, kjo e fundit nuk njihet ose zbatohet gjithmonë aq gjerësisht. Një send i pasurisë mund të ketë pjesë fizike dhe jotrupore. Titulli ose e drejta e pronësisë vendos marrëdhënien ndërmjet pronës dhe personave të tjerë, duke i siguruar pronarit të drejtën për të disponuar pronën sipas gjykimit të duhur. Termi i pakualifikuar "pronë" përdoret shpesh për t'iu referuar në mënyrë specifike pronës së paluajtshme.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Powell, Richard R. (2009). "2.02". përmbledhur nga Wolf, Michael Alan (red.). Powell on Real Property. New Providence, NJ. ISBN 9781579111588. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)