Jump to content

Prona private

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fabrikat dhe korporatat konsiderohen pronë private.

Prona private është një emërtim ligjor për pronësinë e pronës nga personat juridikë joqeveritar. Prona private dallohet nga prona publike, e cila është në pronësi të një subjekti shtetëror dhe nga prona kolektive ose kooperativë, e cila është në pronësi të një grupi subjektesh joqeveritare.

Prona private është themeli i kapitalizmit, një sistem ekonomik i bazuar në pronësinë private të mjeteve të prodhimit dhe funksionimin e tyre për fitim. Dallimi midis pronës private dhe asaj personale ndryshon në varësi të filozofisë politike, me perspektivat socialiste që bëjnë një dallim të vështirë midis të dyjave. Si koncept ligjor, prona private përcaktohet dhe zbatohet nga sistemi politik i një vendi.