Fitimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fitimi,[1]kontabilitet, është një e ardhur që i shpërndahet pronarit në një proces prodhimi tregu fitimprurës (biznes). Fitimi është një masë e rentabilitetit që është interesi kryesor i pronarit në procesin e formimit të të ardhurave të prodhimit në treg. Ka disa masa fitimi në përdorim të përbashkët.

Formimi i të ardhurave në prodhimin e tregut është gjithmonë një ekuilibër midis gjenerimit të të ardhurave dhe shpërndarjes së të ardhurave. Të ardhurat e krijuara u shpërndahen gjithmonë palëve të interesuara të prodhimit si vlerë ekonomike brenda periudhës së shqyrtimit. Fitimi është pjesa e formimit të të ardhurave që pronari është në gjendje të mbajë për vete në procesin e shpërndarjes së të ardhurave. Fitimi është një nga burimet kryesore të mirëqenies ekonomike, sepse nënkupton të ardhura dhe mundësi për të zhvilluar prodhimin. Fjalët "të ardhura", "fitim" dhe "fitim" janë sinonime në këtë kontekst.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Fitim ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-11-29.