Jump to content

Tregu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tregu i frutave dhe perimeve

Tregu është vend ekonomik ku bëhet shkëmbimi i ofertës dhe kërkesës në bazë të çmimit. Për shkëmbim mund të përdoren gjëra të ndryshme si p.sh :

  • të mira materiale dhe shërbime shoqërore
  • faktor prodhimi, si dhënja në këmbim e fuqisë punëtore, tokës, ose shërbimit teknik dhe organizativ.
  • pjesë në vlerën e sipërmarrje
  • valuta vendore dhe të huaja
  • leje përdorimi, për gjëra të ndryshme.

Llojet e tregjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llojet e tregjeve
Tregu i mallrave të mirat materiale
shërbimet shoqerore
çmimi
Tregu i faktorve
prodhues
fuqia punëtore
toka
kapitali
shërbimet teknike dhe organizative
rroga, pagesa mujore
qiraja
kamata
patente dhe licenca
Tregu i akcizave pjesë në sipërmarrje kursi
Tregu i devizave valutat e jashtme ndryshimet e kursit
Tregu i tenderve leje ndotje ambientit
leje peshkimi
çmimi

Tregu i punësimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për dallim nga Tregu në kuptimin ekonomik këtu nuk kemi të bëjmë me një treg si të tjerët. Përderisa te tregjet ekonomike një gjëje është e mundshme t´i jipet kundërvlera, në tregun e punësimit kjo nuk është e mundshme për disa arsye. P.sh.:

  • Njerëzit me vendin e punës së tyre sillen në mënyrë sociale çka d.m.th se për ta nuk vlen ligji i thjeshtë i këmbimi, që fuqia punëtore, të cilën japin të vlerësohet me një kundërvlerë, por aty luan rol, jo vetëm plotësimi i nevojave materiale por edhe i atyre sociale (dëshirat, mirënjohjet, etj.)
  • Lëvizshmëria e fuqisë punëtore është e kufizuar, dhe çdo lëvizje e tyre sjell në vete shpenzime dhe ndryshime në jetën sociale të tyre (familjare).
  • Motivacioni i fuqisë punëtore mvaret nga rrethanat sociale në vendin e punës, çka reflektohet .....a di najnja me nxjerr naj gja me burimet e punesimit ne tregun kombetar dhe nderkombetar..

Tregu i mallrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregu i faktorëve prodhues[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregu i akcizave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregu i devizave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tregu i tenderëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]